46

Тестват оценителите за зрелостните изпити

Преди да им бъдат поверени изпитните работи на зрелостниците, всички оценители ще минат тест, за да получат право да проверяват. На изпит утре те ще направят суха тренировка как се справят с електронната система, като за определено време трябва да проверят даден брой писмени работи. Следи се и за прецизността в оценяването, като се спазва системата за присъждане на точки на отделните задачи.

Петдесет оценители от Пловдивска област са предложени от Регионалното управление на образованието да участват в тазгодишната кампания с националните изпити на финала на средното образование. След сертифицирането им предстои МОН да определи списъка.

Предложените квестори от Пловдивска област пък са 2280. За тях също последната дума ще е на МОН.

Вече е направено и разпределението на зрелостниците. С отпадането на противоепидемичните мерки тази година го няма изискването за метър и половина отстояние, което по време на ковид пандемията налагаше използване на по-голям брой зали на матурите. Сега обаче зрелостниците са повече и по тази причина приблизително същият брой училища в областта ще бъдат ангажирани с провеждането на матурите. За сравнение, заявления за участие в матурата по български език и литература са подали 4531 зрелостници, а миналата година са били 4128. Изпитът ще се проведе  на 19 май в 358 зали в 67 училища в Пловдивско, което е с едно повече от предишната редовната изпитна сесия през май.

Втори задължителен държавен зрелостен изпит на 23 май в областта ще има в 32 училища със 190 зали – две повече от миналата година.

Учебните сгради за допълнителните матури по желание обаче  ще са в по-малко сгради – 12 с общо 29 зали. Последния път с провеждането им са били ангажирани 14 училища. Графикът предвижда те да са от 26 до 31 май.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Чичо Ичо

Чичо Ичо

20.03.2023 | 16:42

А кой ще провери проверяващите на проверяващите на зрелостниците ? Има ли пусната обществена поръчка за разхода ? Това предварителна проверка на проверяващите ли е щом ще има "сухи тренировки" или ще има и реална проверка на проверяващите "на мокро". Евати МОН, евати чудото - за едната оценка на маймуни правят децата, учителите, родителите и огромен ресурс на вятъра. Накрая - МОН задоволен и заглавие на съседна статия - "15% от младите нито учат нито работят".

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?