49
Следвайте ни

Тестването на учениците в Пловдивско почва от вторник ВИДЕО

Пристигнаха 39 840 теста за децата от начален етап, до петък вечер продължава набирането на декларации за съгласие от родители

viber icon

Връщането на децата от начален етап в училище срещу тестване ще започне във вторник за Пловдивска област, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова. Това е възможно, след като току-що пристигнаха 39 840 теста.

Между 14 и 16 часа днес училища, които са координатори по райони и общини, ще ги получат от базата СУ "Софроний Врачански" в "Тракия".

До  утре на обяд тестовете трябва да са доставени до всяко училище в областта, където има паралелки с над 50% съгласие от родителите. Не са определени центрове само за 3 общини. От Лъки не са заявили тестове и остават на ротация.  В Перущица  също  не е постигната добра воля от половината семейства на децата от начален етап.  А Сопот ще си получи количествата от  Карлово, защото там паралелки ще се върнат присъствено само в началното училище, но не и в СУ "Иван Вазов".

Условието за стартира връщане в клас на начелен етап при осигурена безопасна среда е тестовете да са налични, да има съгласие с прилагането им на поне 50% от родителите в съответната паралелка и да е създадена организация от екипа, който ще прави изследването. Той също трябва да е със зелен сертфикат или да се тества два пъти седмично - както децата.

До петък вечерта продължава набирането на декларации от родители, които искат децата им да се върнат на училище от вторник, каза Антоанета Кръстанова.

Тя успокои, че има тестове за тези, които се включват по-късно - в изпратената бройка е предвиден и резерв.

Полученото днес количество  за Пловдивска област ще стигне за две седмици. Остава известен резерв, който ще се съхранява в РУО.

При първото броене декларации за съгласие с тестване подадоха 55,18% от родителите в Пловдивска област, като над 50% е то в 59,67% от паралелките. В много училища ще се върнат всички паралелки, но има и без нито една.

Досега директорите не са споделили проблеми при осигуряването на хибридно обучение - в клас за тестваните деца и онлайн за учениците, чиито семейства са отказали. Всяко школо решава индивидуално как ще допълва обучението на учениците, които ще учат в електронна среда, каза Кръстанова. Има вариант за синхронна форма - децата пред екраните у дома да гледат на живо какво преподава учителят в класната стая. Другата алтернатива е асинхронно, като се пращат материали.

Има създадена добра организация, защото вече трета учебна година се прилага обучение от разстояние в електронна среда заради пандемията, увери Антоанета Кръстанова.

Вече поутихват страстите и в Раковски, където родители се противопоставиха и на онлайн обучението, и на връщането в клас с антигенни щадящи тестове. "Вчера имахме ползотворна среща с родителите. Те приеха аргументите и на МОН, и на РЗИ, че трябва да се има предвид здравната обстановка в страната", каза Кръстанова. Раковски бе сред последните общини, които превключиха в онлайн обучение. Вероятно това е довело да малко обръкване при оповестяването на намеренията да ново връщане в училище, допуска Кръстанова.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Училището ще почне

Училището ще почне

11.11.2021 | 14:46

Но без тестване

Отговори
4 1
Ужас

Ужас

11.11.2021 | 19:36

Защо ?

Отговори
1 0
РЗИ

РЗИ

11.11.2021 | 13:37

Хладилниците "Зил" от 1968 г. пак ще влезнат в употреба....

Отговори
5 1
Въпрос

Въпрос

11.11.2021 | 12:58

Продължавам да нямам отговор на въпроса - кой плаща писиарът при положителен училищен тест? В карлово джипситата НЕ издават направления във вторник и четвъртък (не знам как е другаде).

Отговори
9 2
КУКУ

КУКУ

11.11.2021 | 14:44

Що трябва да е ПСР? Антигенния също е официално признат и струва 3-4 пъти по-евтино. Що трябва да ти издадат направлението точно във вторник или четвъртък? Ако го получиш в сряда или петък какво ще се случи? Тъсим проводи да се правим на луди или?

Отговори
1 5
Мич Бюкянън

Мич Бюкянън

11.11.2021 | 15:10

Е.и си майката боклик !

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?