Следвайте ни

Татяна надви страха от зъболекар и стана първенец СНИМКИ

90 млади стоматолози положиха Хипократова клетва в Медицинския университет

viber icon

Момиче, което в детството си влизало с ужас при зъболекаря, стана първенец на випуска млади стоматолози в Медицинския университет. „И аз се боях като вас от машинката”, би казала Татяна Лютакова на бъдещите си пациенти. Иска да ги накара да забравят този страх и да им дава усмивка. Отличничката се дипломира с успех 5,62 от шестте години на следването си и държавните изпити.

Общо 70 българи и 20 чужденци от Великобритания, Италия, Кипър, Сирия, Турция, Украйна и Швейция  положиха Хипократова клетва на промоцията във Факултета по дентална медицина.

За да си първенец сред тях, се иска воля и усърдие, призна Татяна. Спомни си трудните моменти с обтурации и зъбни екстракции, което на езика на лаиците ще рече как се прави пломба и се вади зъб. А най-хубавият спомен ще бъдат нейните приятели, с които прекарвали по толкова дълги дни във Факултета по дентална медицина, че вече й е като втори дом.

Освен с отлична диплома, Татяна си тръгва от него с най-ценния житейски съвет, който получила от преподавателите си – да бъде уверена в себе си. И още в понеделник мястото на абсолвентската тога ще заеме бялата манта. Младата зъболекарка вече работи в частен кабинет, офертата получила по време на стажуването си.

„Най-трудното в нашата професия е да не преживяваш твърде много болката на пациента, защото тя може да те съсипе. В един момент да я оставяш в кабинета”, казва Татяна Лютакова. Момичето от Септември засега ще прави кариера в Пловдив и не мисли за работа в чужбина.  Но все пак има една мечта, за която се иска задграничен паспорт – да танцува салса в Куба. След като са свършили тежките изпити, Татяна тръгва на курсове по танци. Ще продължи да разширява и огромната си колекция от кактуси, вече над 200. „Бодлива красота, която разцъфва прекрасно при правилни условия”, описва страстта си към тези растения Татяна. Това е формулата й и за всеки успех в живота.

Това лято отличничката успяла да отскочи до родината на майка си – Русия, да види Англия и остров Мадейра. На хоризонта пред нея има и едно момче, с които ще продължи пътуването си.

Моника Коцева от випуск 2019 на Факултета по дентална медицина обаче избра друг ред – първо дъщеря, после диплома. Пазарджиклийката пристигна на церемонията по дипломирането, бутайки количка с малката Мишел, която същия ден става на 4 месеца. Освен че се гордее с момиченцето си, майка й е благодарна за търпението – изчакала да си вземе и трите държавни изпита, преди да се появи на бял свят.

Едно от нещата, които видя вчера, бе как се бие тъпан и се свири на гайда – ансамбъл „Чинари” потанцува и посвири за абсолвентите и техните семейства.

 

Ректорът като нумеролог:

44 випуск на 4 октомври – насърчение и стабилност

Новият ректор на Медицинския университет изненада с афинитет към нумерологията на  промоцията на випсук 2019. Четворката се свързва със сигурност и самоконтрол, а вие сте випуск 44, освен това се дипломирате на 4 октомври. Това означава, че сте благословени с насърчение и стабилност, разтълкува на младите зъболекари проф. Мариана Мурджева.

И си спомни думите на Марк Твен: „Най-важните дни в живота ти са денят, в който си се родил, и денят, в който си разбрал защо си се родил“. Като изрази надежда медицината да е осъзната мисия за дипломантите, ректорът ги предупреди, че ги очакват надежди, благодарности, но и много конфликти и трудни моменти. Пожела им да ги преодоляват с решителност, но и с доброта. Да гледат страховете в очите. И да запазят детското – защото децата падат и пак стават. Нека трудностите са предизвикателство, заръча на младите доктори проф. Мурджева.

Деканът на Стоматологичния факултет проф. Георги Тодоров, който е от втория випуск,направи сметка, че до момента диплома от факултета са взели 5007 лекари, от които 3857 българи и 1150 чужденци. Младата смяна той увери, че факултетът остава отворен на всекиго и ще продължи да помага със следдипломни квалификации, курсове и семинари съвместно с Български лекарски съюз.

 

Промотърът: Търсете прости решения

„Не спирайте да учите! Вашето поколение е облагодетелствано, защото израснахте и живеете в среда, в която цялата информация, която би стимулирала интереса ви или ви е необходима, е само на едно кликване разстояние – обърна се към абсолвентите промоторът на випуска доц. Елена Фиркова. -  За разлика от времето, в което аз се дипломирах през далечната 1998 г. Спомням си, че тогава при необичайни условия, се сдобих с компактдиск, в който бяха записани статии от Journal of Clinical Periodontology от няколко години. Този сакрален диск и информацията вътре ме караше да се чувствам специална в продължение на поне 1 година. За щастие, днес огромен ресурс от научна литература, курсове, специализации – всичко е достъпно за вас и вие можете да се възползвате и развивате без особени затруднения.

Отговорно използвайте вашите знания и практически умения за здравето и усмивката на вашите пациенти. Обичайте ги и се грижете за тях с всички възможности, които имате в момента (дори и за тези, които не използват ежедневно интердентален конец!).  Възможно е още утре да имате комплициран случай, който да ви накара да се отчаете. Не забравяйте, че всеки проблем има решение. В такъв случай си припомнете, че 80% от хората в света имат пародонтално заболяване в определен момент от живота си. Започнете от там. Този принцип – намиране на просто и ефективно решение – е валиден не само за денталната медицина, но и за живота изобщо. В този дух – опитайте се да намерите баланса между личния си и професионалния живот. Здравословният баланс ще ви дава сили и удовлетворение.

Във вашите дипломи ще пише, колко сте добри по пародонтология, протетична стоматология, орална хирургия, детска дентална медицина, ОЗЕ, ортодонтия….но има и едни други дипломи, невидими и неподписани, неподпечатани и в тях са вдъхновението, любопитството, съпричастието, старанието, трудолюбието, волята, жаждата за знание, креативността, любовта, съчувствието….. Това са предметите, по които никой няма да ви изпитва и да ви преподава специално. Никой освен Животът…. И това е една особена „грамотност на сърцето“ – толкова е просто и толкова важно!!! …Може би истинското учене започва едва сега”.

 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?