Следвайте ни

Търсят строител за нова забавачка в "Южен"

viber icon

Пред откриване са детската градина с 8 групи на бул. "Ал. Стамболийски", яслите на ул. "Богомил" и изцяло реконструираните "Снежанка" и "Перуника". За "Зорница" и "Каменица" вече има избрани изпълнители.  

Голямо наддаване се очаква на търговете за обществени поръчки на детски заведения в Пловдив. Строителният бранш е в готовност с офертите за три забавачки.

На 29 юли тръжната комисия в общината ще отвори документите за изграждане на нова детска градина  на ул. „Константин Геров” 47 в район „Южен”. Тя ще се строи в двора на ОУ "Стоян Михайловски" по предложение на районния кмет Костадин Язов. Прогнозната стойност на сградата с шест групи е 2 180 338 лв. без ДДС. Техническото задание за новата база е одобрено от Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ) , издадена е и скица с виза за проектиране. Поръчката се дава на инженеринг, което означава, че избраният изпълнител трябва да подготви проект и да го съгласува.

Основен ремонт и реставрация предстои в ДГ „Майчина грижа” , а кандидатите подават оферти до 26 юли. Процедура за избор на изпълнител е обявена и за преустройство на детски ясли и млечна кухня на ул. „Стоян Михайловски”  13 в кв. „Съдийски”, чиито жители отдавна настояват градската власт да разкрие допълнителни места за малките.  

Строителството на още две детски градини е на етап проектиране и трябва да започне тази година. За новата сграда на ДГ „Каменица” в район „Централен” е избрана фирма „Ринг - П” на известния пловдивски бизнесмен и собственик на хотел „Здравец” Тодор Бурджиев. Градината е на стойност 4,1 млн. лв. Новото крило на ДГ „Зорница” за пет групи в район „Южен” ще се изпълнява от фирма „Пирс - Д”, която в момента довършва спортна зала „Дунав”.

Други две детски заведения са пред завършване. Очаква се в най-близко време да се предаде за експлоатация сградата на ясли на ул. „Богомил” и на нова забавачка за осем групи на бул. „Александър Стамболийски”. Тази есен врати ще отвори и ДГ "Перуника" на ул. "Марагидик", която е реконструирана почти от нулата. Наскоро с европейските средства беше завършен основен ремонт на  ДГ "Снежанка", където вече има и плувен басейн.

На последната сесия на местния парламент общинският съветник Слави Георгиев обяви, че кметът Здравко Димитров е обещал 12 нови забавачки и ясли до края на мандата, но не е свършил нищо по въпроса. Димитров му отговори, че от висене на уиски бара при неговия гуро (бел. ред. - бара в хотел "Империал") Георгиев явно няма време да обиколи града и изобщо не е наясно с капиталовата програма и какво се строи в Пловдив в момента. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ще намерите

ще намерите

19.07.2021 | 16:18

Махалата е пълна с разни пиянки, все общаци и "майстори"!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?