49

Търси се Герой на рециклирането в Пловдив

Учебни заведения с най-много върнати пластмасови опаковки ще получат Шишеяд

Едномесечен маратон за събиране на пластмасови бутилки от деца ще приключи с титулуване на Герой на рециклирането. А детски градини и училища могат да се включат и със свои инициативи в отбелязването на Световния ден на рециклирането. Той се чества на 18 март, а отворена покана за участие е отправена към учебни заведения, общински администрации, организации и граждани.

Събития от Global Recycling Day се случват традиционно през месец март по целия свят, а инициативата е на Global Recycling Foundation.

У нас Световният ден на рециклирането се координира от сдружение "BG Бъди активен". През тази година денят ще бъде отбелязан като част от кампанията “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” и отново предизвиква преподаватели от училища и детски градини да ангажират децата с важни теми и въпроси, свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата.

Това е петото издание на Ден на рециклирането в България. Досега участие в зелени дейности на сдружението са взели над 700 училища, които организират различни екозанимания като работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и артдейности с повторно използване на  отпадъчни материали и други. Освен училищата кампанията ще обедини десетки градове в страната, в които ще се проведат инициативи, посветени на намаляването на отпадъците и рециклирането.

Целта на координаторите е чрез инициатива, ориентирана пряко към ученици, техните родители и учители, да достигнат косвено до останалата част от обществото с помощта на добрия пример на децата. Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение.

"BG Бъди активен" отправя и предизвикателство към тях да се включат в едномесечна тематична надпревара и да събират пластмасови опаковки. Всяко училище, събрало минимум 5 чувала с чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата “Герой на рециклирането!”. Най-активно включилите се ще получат и награди, а на победителя ще бъде осигурен Шишеяд, който да постави в своя двор, и по този начин да ангажира целогодишно деца и родители с темата за разделно събиране и рециклиране. Всички участващи ще получат сертификат “Герой на рециклирането!”.  

Денят ще бъде отбелязан и от общини в цялата страна, които ще се борят за титлата “Най-зелена Община”, с целогодишни инициативи и кампании, ориентирани към стимулиране и въвличане на населението в процеса на управление на отпадъците и опазването на градска среда чиста.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?