Следвайте ни

Таланти от 8 училища рисуват на пленер Стария град

viber icon

Най-изявените ученици с талант в областта на изобразителното изкуство и техните преподаватели от цялата страна идват в Пловдив за  XX Национален пленер “Традиция, екология, творчество”. 

Той се организира от  СУ “Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на МОН, РУО и Общински институт “Старинен Пловдив”. Стартът е в неделя от 14.30 ч. Балабанова къща.

В продължение на 4 дни талантливите ученици от 8 училища от цялата страна ще пресъздават красотата на Старинен Пловдив, както и на други емблематични места в града под тепетата.

Паралелно с Националния пленер от няколко години се провежда и Национален конкурс за рисунка - “Традиция, екология, творчество”. Тази година в конкурса участват 116 ученици от 9 училища в цяла България. Изложбата от него се експонира наред с откриването на пленера на 9 май. Тогава ще бъдат наградени и най-изявените участници.

Награждаването на отличените творби по възрастови групи и закриването на Националния пленер “Традиция, екология, творчество” ще бъде на 12 май от 12.30 ч. в  Балабановата къща. Специални награди връчват "БулЕкопак" АД и "ТаФпринт" ООД - дългогодишни партньори на СУ “Св. св. Кирил и Методий” - Пловдив.

Ученическите произведения ще бъдат изложени в Балабановата къща в Старинен Пловдив в периода 12 май - 2 юни. благодарение на съдействието на Общински институт “Старинен Пловдив”.

За пръв път пленерът се осъществява в СУ “Св. св. Кирил и Методий” - Пловдив през 1996 г., а по-късно се превръща в национален, тъй като е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката. Оттогава ежегодно в него участие вземат множество таланти от страната и от чужбина.

През 2019 г. Националният пленер е включен и в официалната програма на “Пловдив - европейска столица на културата.

На 11 май СУ "Св. св. Кирил и Методий" ще отпразнува и своята 49-годишнина и 170 години от първото отбелязване на Деня, посветен на делото на Светите братя Кирил и Методий и ролята на Найден Геров. 

Празникът ще започне в 10 ч. от площад “Стефан Стамболов” с изпълнение на народни танци от най-малките ученици, следвано от шествие на мажоретния състав на СУ “Св. св. Кирил и Методий” - Пловдив, за да завърши с кратък рецитал на учениците от VI и VII клас до паметната плоча на светите братя на ул. “Съборна”. 

От 11.30 ч. на Римски стадион ще се състои празничен концерт-спектакъл.

През годините СУ “Св. св. Кирил и Методий” се е утвърдило като училище с изучаване на изкуства – музика, хореография и изобразително изкуство. А днес е единствено в областта с професиите „Танцьор“ - „Български танци“ и „Дизайнер“ - „Рекламна графика“ и първото иновативно общинско училище, в което се прилага Монтесори педагогиката. 

Професия „Дизайнер“, специалност “Рекламна графика” бързо се налага като една от най-предпочитаните. Предоставя на учениците възможности за придобиване на III степен на професионална квалификация и Европейско приложение към Свидетелството за професионална квалификация.
Учениците получават знания и умения за работа с компютърни системи и приложни програми; практическа подготовка в областта на художествената графика и дизайн, възможности за професионална реализация в различни области на рекламата, маркетинга, изкуството и предпечатната подготовка.  Обучението е добра основа за усъвършенстване в областта на компютърните технологии.

Професия „Танцьор“, специалност „Български танци“ също предоставя на учениците възможности за придобиване на III степен на професионална квалификация и Европейско приложение към Свидетелството за професионална квалификация, добра подготовка в областта на българското танцово изкуство, професионална реализация в областта на хореографията. Развива умения за културно- творческа изява, чрез участия в международни и национални конкурси и фестивали.
"СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е екоучилище на щастието, където не допускаме духовността да изчезне от живота ни, защото благодарение на нея и великото дело на Светите братя Кирил и Методий сме се съхранили като народ. И както казва Мария Монтесори: „Децата са като пеперуди, носени от вятъра. Някои могат да се издигнат по-високо от другите, но всички те летят по най-добрия начин, на който са способни“, казва директорката Таня Николова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?