49

Свитъци с работни листове сменят учебната тетрадка

Учебниците до 7. клас са доставени в Пловдивско

Някои уроци по "Родинознание" за 2. клас ще са на допълнителни свитъци, защото има промени в съдържанието, а няма нов учебник. По "Компютърно моделиране и информационни технологии" пък в 5. и 6. клас работни листове сменят учебната тетрадка.

 

Свитъци с работни листове сменят учебната тетрадка. Целта е да се постигнат едновременно две неща - по-гъвкаво обучение и по-лека раница. Самото съдържание пък е насочено в по-голяма степен към практическото прилагане на знанията в контекста на т. нар. компетентностен подход.

Новият формат на учебната тетрадка ще се ползва от предстоящата учебна година заедно с новия учебник по „Компютърно моделиране и информационни технологии“ в 5. и 6. клас. Учебната дисциплина бе въведена миналата година, без да се въвежда нов учебник. Затова тогава направихме притурки към стария, разказа представителят на „Просвета“ под тепетата Красимира Брайкова.

Сега издателството вече е готово с новия учебник

Миналата седмица той вече е доставен до всички учебни заведения в Пловдивска област заедно с всичко останало от комплектите, които са безплатни за учениците до 7. клас.

Обикновено „Просвета“, която най-масово присъства в училищата, приключва кампанията с доставките още през юли, но тази година заради издаването на новия учебник е продължила и през август. Крайният срок, който дава МОН за всички издателства, е 5 септември.

След трудностите миналата година с нов предмет по стар учебник по компютърно моделиране сега същата ситуация възниква с учебна дисциплина на второкласниците. Вместо „Околен свят“ те вече учат „Родинознание“. Предстои да се издаде нов учебник, но от МОН още не са обявили конкурс, а междувременно някои теми са извадени и на тяхно място влизат други. За да не е проблем това, от „Просвета“ подготвили новите уроци на допълнителни свитъци. Цената на единия е около 10 лева, но са

доставени безплатно на учениците заедно с учебника,

каза Брайкова. Брошурата е цветна, с формата на учебника и може да се пъхне вътре като добавени уроци. От „Просвета“ обаче препоръчват учителят да раздава листовките, когато дойде време за дадения урок, и после пак да ги събира - иначе може да се загубят, а няма възможност за снабдяване с нови.

Очакванията са нов учебник да има догодина - вероятно се изчаква с конкурса нарочно, защото тази година изтича 3-годишният срок на ползване на учебниците за второкласниците и за следващата учебна година ще се отпечатат нови тиражи по всички дисциплини.

Учебната година започва с нови тетрадки по математика за 5. и 6. клас. Пускат и нови помагала за матурите след промените в изпитните формати. Издателствата реагираха още след измененията, но помагалата се появиха много късно и на практика не можаха да послужат пълноценно за подготовка на дванадесетокласниците.

Как да е по-евтино

По груба сметка над 50-60 лева излизат допълнителните помагала за учениците до 7. клас, които ползват безплатни учебници. За по-големите пък харчовете са за помагалата за подготовка за НВО и ДЗИ, едното е около 18 лева.

Вместо от книжна борса е по-изгодно да бъдат купени с колективна заявка от издателството - така то прави 20% отстъпка. Вече изпълнихме поръчки на първите родители за цели класове, идват и самите ученици от профилираните гимназии, каза Брайкова. След старта на учебната година намалението може да достигне и 22 на сто.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

01.09.2022 | 20:38

бърза и надеждна банкова кредитна услуга за всички Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро. Средствата са изплащаеми за период от 1 до максимум 30 години. лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?