46

Световни музиканти "доведоха" класическата музика в училище

Прочути музиканти слязоха за малко от световната сцена. Трудно, но без да се откажат нито за миг, качиха арфа на втория етаж на пловдивското НУ „Христо Ботев“. Децата там  чуха как звучи „Лебедът“ от Камий Сен Сенс. И узнаха, че за да се свири класика така, трябват много, ама много упражнения.  Хърватският музикант Матия Щайцер например свири на виолончело вече 61 години, почнал още на възрастта на първолачетата в залата. Колегата му на цигулката Крешимир Мармилич също е почнал на 7. 

 „Важно е малките деца да чуят на живо класическа музика. Може би не всички родители могат да ги заведат в концертните зали. А това е култура“, сподели Габриела Гарсия. Тя свири на арфа в  музикалното трио „Crisostоmo“. Родена е във Варна, но с татко белгиец е прекарала почти целия си живот в чуждата държава. От 2018 г. е отново в родината, а в момента е в състава на пловдивската опера.

Музикантите от триото гостуваха в началното училище по проект „От живата музика – към знанията за нея“. С него учебното заведение получило финансиране от Общината по компонент „Гражданска активност“. С финансовата подкрепа и съфинансирането от своя страна ще продължи да среща децата с различни изпълнители в часовете по музика.

„Искаме да създадем общуване, емоционално съпреживяване, да изградим междупредметни връзки, да представим различни музикални инструменти – обясни зам.-директорката Таня Дачева. – Така ще се провокира интерес към живата музика.“ Школският екип разчита на смяната на подхода – децата да не са само пасивни слушатели, а да участват активно в процеса на обучение.

Божидара от 1. Б клас седна в публиката и се изненада колко голяма и странна е арфата. Досега е била само на концерт с народна музика. Габриела Гарсия обясни, че инструментът има 47 струни – за ниските тонове са метални, за високите – найлонови. Обагрени са в три цвята. И цялата гама се повтаря 7 пъти. Всички скочиха на крака и занадничаха, когато се оказа, че има и 7 педала. Децата успяха да видят даже как се сменя струна, когато се скъса по време на концерт. А някои музиканти, ако произведението позволява, довършват изпълненията си на една струна по-малко, разясни им зам.-директорката.

Когато в Европа още не ги е имало днешните държави, а само графства и кралства, богатите поръчвали музиканти да им свирят у дома. Защото истинският досег с музиката е да я слушаме на живо, а не по радиото, по телевизията или през телефона, убедиха се и децата в думите на Таня Дачева по време на школския концерт. Ето защо хората дават куп пари за билети, за да слушат на живо световни изпълнителни, дадоха си сметка те.

Оказа се, че и при тях в училище има сериозно посветени в музиката – две от учителките  са завършили АМТИИ и свирят на контрабас и виолончело, а зам.-директорката владее тамбурата.

Тепърва им предстоят музикални пътешествия по проекта. Догодина в двора на училището трябва да бъде изградена многофункционална зала, която ще е подходяща за спорт, но и за концерти. А в новата STEM среда, която също предстои да се оформи, през мониторите на устройствата ще може да се „влезе“ в световни концертни зали. Тогава, освен арфата, ще можем да доведем в училище и водопада в часовете по природни науки, обеща Таня Дачева.

Музикалният проект има своето продължение още днес – благодарение на партньорите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ триото „Crisostоmo“ ще изнесе концерт и в концертната зала на академията. Той е с вход свободен за деца и родители, а с втората локация ще привлече и студенти.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Родители

Родители

05.05.2023 | 15:02

Благодарим на Таня Дачева за прекрасната инициатива !

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?