46

Светът, който децата разкриха пред "Марица": Ако Апостола имаше маратонки, а щъркелите - кожени якета...

Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват.

Открил го е отдавна Екзюпери. И всеки път - хлапетата на Пловдив, когато получат думата да си кажат, каквото им е на сърце.

Ето например, избрали са ги за урок пред официалните гости, с който да бъде открита Класна стая под дървото, и то тъкмо в ДГ „Малкият принц“. Учителката се е подготвила, опънала импровизирана изложба с творения от природни материали. Все добавя по още нещо на бялата дъска в двора и току провокира малчуганите да покажат какво са научили.

И защо, мислите, мигрират птиците според тях?

Щъркелите отлитат на юг, защото не са им купили топло кожено яке,

заявява един от малките умници.

Уж е още подготвак, пък е влязъл в крак с линията на МОН - да се мисли, а не да се запомнят и възпроизвеждат факти.

Друг път цял клас от СУ „Св. св. Константин-Кирил Философ“ е бил така добър да приеме журналисти за репортаж от великденското боядисване на яйца. И над купите с алени бораци 2. Б развива следната философия: „Бог е милостив и винаги помага, когато го помолиш.

Но не бива да разчиташ на него по време на диктовка  -

тогава трябва добре да си слушал, докато г-жа Десислава Кръстева е обяснявала как се проверява дали Великден се пише с Г или с К в средата”.

Колкото до превратностите в историята и съвременния свят, „и днешният човек може да прилича на Левски, без да е задължително синеок”,  заявяват деца от СУ „Черноризец Храбър“ на честване на 18 февруари.  Обаче непременно трябва да е смел и добър, убеден е Виктор Тодоров от 4. Б клас. „И да защитава правдата и държавата, вместо да си седи в робство - отсъжда Огнян Пенчев. - Обаче то не е лесно и да си свободен, защото трябва да си отговорен и да спазваш правилата.“

Ех, да имаше Апостола маратонки

като неговите - с лепенки, нямаше да му се закачи връзката за оградата и да го хванат заптиетата…

Ако децата трябва да измислят наново света, той със сигурност ще е направен от сладолед. Всички училища ще са жълти. Учителките ще носят маратонки, ще играят футбол и ще ядат пасти заедно с учениците в междучасията, както си мечтаят децата от ОУ „Райна Княгиня“.

Градоначалникът ще бъде с бяла коса - за да е сигурно, че е мъдър. Но ще ходи с дънки, понеже трябва да е в крак и с младите. Така си го представя Гергана от СУ „Симон Боливар“, която в албумчето от завършването на детската градина  написа, че иска да стане кмет.

В учебниците по математика ще пише това, което е открил третокласник на занятие с ресурсния си учител от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Пловдив: „Г-жо, знаеш ли, правоъгълникът е един дълъг квадрат!“. Протегнал се е или просто му се е дощяло да си полегне.

Всеизвестно е колко трудно е да се пазят тайни в света, не по-висок от метър и 20 сантиметра. И един такъв мъник доверява:

- Г-жа Станкова си има приятел...

- Така ли, кой е този приятел?

- Буратино.

 Ето така се случва и госпожите да преоткрият света покрай своите умници.

Начална учителка води час по изобразително изкуство онлайн заради пандемията и е дала задача да се нарисува човешка фигура. Търси добра дума за всяко творение. А когато стига до едно от момчетата, внезапно изпитва затруднения да оприличи скицата му на каквото и да е: „Ти си нарисувал много… - Но всеки трябва да бъде поощрен и след миг довършва: - …много кръгло нещо!“.

Днес е Денят на детето. И ако някой не може да види колко красиво може да бъде едно "много кръгло нещо" или пък не е склонен да приеме за чиста монета детските прозрения, споделени пред „Марица“, дано се съгласи поне с Том Стопард. Че детството е последният ни шанс за щастие. След това знаем твърде много. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.06.2022 | 07:55

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДЕЦА

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?