46

Суматоха в училищата: Първите електронни бележки не извиняват отсъствията

Джипита изпревариха старта на 1 октомври

Новият начин за извиняване на отсъствията с електронни медицински бележки предизвика объркване и суматоха в училищата. Лични лекари на пловдивски ученици вече са издали документа електронно, макар че за начало бе обявена датата 1 октомври. Класни ръководители  разказват, че в този формат е-бележките отиват там, където се съхраняват и електронните направления за преглед при специалист. А училищата все още нямат достъп до тази база-данни. Така за момента класните ръководители са с вързани ръце и не могат да извинят отсъствията.

За да се предотврати хаос, учебни заведения са взели решение до официалното стартиране на системата, което се очаква следващата седмица, да приемат само хартиени бележки. И това обаче не решава изцяло проблема, защото лични лекари, които вече са ги издали електронно, отказват да дублират и с хартиена бележка.

Нямаме официални указания от МОН как да се действа към момента, освен че системата ще стартира от 1 октомври, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

От началото на следващия месец ще важат само електронните медицински бележки.

Междувременно Министерството на електронното управление даде разяснения по най-често отправяните въпроси. Сред тях е и дали ще се плаща за бележките. Както и преди, те не са в основния пакет дейности, които се покриват от НЗОК. Всеки общопрактикуващ лекар е длъжен на видно място да има ценоразпис и сам определя таксата за услуги, които не се покриват от Здравната каса. Затова някои може да не таксуват, а други да искат 1, 2 или 3 лв. Трябва да издават и касов бон, гласят поясненията от трите министерства. Междувременно на вратата на кабинет на личен лекар в пловдивско ДКЦ вече е обявена цена от 5 лв. за медицинска бележка за отсъствия на ученик.

Ако системата сработи без проблеми от идната седмица, в момента на издаване на електронната бележка данните от нея ще постъпват в Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, откъдето автоматично ще се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на  ученика. Електронните медицински бележки ще стават и веднага видими за родителя в електронния дневник. Класният ръководител, директорът и родителят не е необходимо да правят нищо допълнително. Всички използвани електронни дневници в системата на образованието позволяват автоматично извиняване на отразените вече отсъствия, уверяват от МОН, МЗ и МЕУ.

Още - в приложение "Здраве" във в. "Марица" и в marica.bg.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Охохо

Охохо

02.10.2023 | 23:01

Така е, чаавата , ако нямате бележка за 10 отсъствия, ви изхвърлят от даскалото

Отговори
0 0
Весела Караманова

Весела Караманова

30.09.2023 | 15:56

Всъщност няма никакъв проблем с е-бележките. Лекарите ги отбелязват където трябва, класният написва отсъствията и те автоматично се извиняват.

Отговори
1 0
Учител

Учител

30.09.2023 | 07:56

Няма никаква суматоха. Класен ръководител съм и вече имам извинени отсъствия автоматично от лекари. Изключително удобно е. Само медиите вкарват суматоха, за да манипулират хората.

Отговори
2 0
Батко

Батко

28.09.2023 | 09:47

Дофторите толкова разбрали недоразбрали. Представете си сега, че и толкова са учили за дофтори!

Отговори
0 5
Леля Асена

Леля Асена

28.09.2023 | 08:08

А представете си хаоса с електронна здравна карта и електронни трудови книжки

Отговори
18 1
Споко

Споко

28.09.2023 | 08:56

Всичко е за едни пари. Да вкарат тези електронни бележки към НЗОК. Какво са виновни децата, след като по касата са освободени от такси. Е гати и промята.

Отговори
12 3
Само тук

Само тук

28.09.2023 | 09:22

Има хаос. Що в Германия няма хаос със електронни здрави карт от години?! Толкова си можем. Това е.

Отговори
19 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?