Следвайте ни

Студентка влезе в занималнята в Арменското училище

Яница от Неделино е първата от ПУ, която откликна на призива на МОН младежи от горните курсове да поемат часовете на болни учители

viber icon

 

„Г-жо, Вие ще ни забравите ли, няма ли да се видим вече? Може ли да останете и след като нашата учителка оздравее?“

Тези въпроси терзаят 1.Б клас от Арменското училище в Пловдив. Децата ги отправят към 20-годишната Яница от Неделино, която в продължение на две седмици им помага да си подготвят уроците в занималнята.

А тя им е обещала, че ще се отбива да ги вижда и когато вече не се налага да замества учителката им, а те са се върнали отново в клас след повторното затваряне на образователната система. 

Студентката в трети курс по начална училищна педагогика с чужд език е първата от Пловдивския университет, която влезе в училище да преподава на мястото на заболели учители във време на пандемията от коронавирус.

Още преди старта на учебната година МОН предвиди, че ще има криза за преподаватели, ако заболеваемостта тръгне нагоре.

И предостави линк, на който студенти по педагогика да се регистрират в специална база данни,

а при нужда училищата да могат да ги наемат като заместници на титулярите.

Обаждането от пловдивското ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ е третото за Яница Марангозова. Преди това я потърсили от Хисаря и от селско школо в карловския край. И на двете не могла да се притече на помощ, защото дотам трябва да пътува всеки ден.

Когато я потърсила зам.-директорката на Арменското училище обаче, графиците се напаснали. Там едновременно в 1.Б  класната  се разболяла от ковид, а възпитателката в занималнята - от друга сезонна вирусна инфекция.

Изведнъж се оказахме без учители за този клас, а в цялото училище ги нямаше общо шестима плюс директора,

който също е с коронавирус, спомня си Димитрина Владимирова. Бързо се сработили с Яница и тя поела занималнята от 12,30 до 17 часа.

Сутрин влизах онлайн на лекциите в университета, а следобед бях с децата, разказва студентката.

Те първо били изненадани, когато в класната стая влязло толкова младо момиче. Но веднага започнали да се обръщат към него с „госпожо“. Заедно напреднали с буквите и задачите от сборниците и помагалата. А студентката се наложило да си купи и първата червена химикалка, за да поправя грешки в ролята на учителка.

„Очаквах нещо съвсем различно.

Не бях сигурна дали ще мога да овладея децата,

признава Яница. Класът е от 26 първолачета, за които трудната учебна година в условията на ковид криза е и първата в училище - още градят правила и навици, на моменти им е трудно да стоят дълго на едно място, да се съсредоточат, да слушат и да пишат. С усмивка и напомняне на реда в клас обаче бързо се поправя дребното разсейване.

Школовката как да се справя с това Яница има не само от Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, а и от примера на баба си и леля си ​- и двете учителки в родния й край. Покрай тях момичето от дете мечтае също да стане учителка. Завършило местната гимназия в профилирана паралелка за готвачи и после кандидатствало педагогика в Пловдивския университет.

„Освен на писането и смятането, искам да науча децата да са толерантни и да се отнасят с уважение към другите - и в ежедневните отношения в своята общност,  и когато имат срещу себе си непознат или различен от тях човек", казва Яница.

От първите си дни в клас се опитва да им обясни, че

навсякъде има правила и те важат еднакво за всички.

Третокурсничката не се бои да е посред пандемия в среда с много контакти, каквато е училището.

А когато от ръководството повдигнали въпроса за заплащането на лекторските часове, отвърнала, че това не е основният й стимул.

Гледа на заместването като на помощ от сърце за другите, а за себе си - като на ценен професионален и личен опит.

Убедена е, че ще й е много по-лесно и в следването занапред ​- защото на терен вече е проиграла това, което пише в учебниците и преподавателите обясняват на онлайн лекциите. 

Когато споделила със семейството си, че има намерение да влезе и да преподава в трудната ситуация, родителите я насърчили: „Направи го, нали това  искаше!“.

Подкрепили я и по-опитните колеги в колектива.

За скромния си учителски опит Яница вече е разбрала кое е

най-сладкото в професията - привързаността на децата. А най-трудното е да се поставят границите.

Когато се дипломира, смята да остане в Пловдив, защото в Неделино училището е с малко деца и преподаватели, а в големия град възможностите са повече.

Още преди това да се случи, вероятно я чакат още часове в Арменското училище - присъствено или онлайн, ако отново се наложи да се търси заместник.

„Всеотдайна е и децата много я харесаха. Благодарни сме и на Пловдивския университет, че преподавателите там са дали знания, самочувствие и криле на такива млади хора. Обикновено новопостъпващите учители идват доста неуверени“, казва зам.-директорката Димитрина Владимирова. 

Яница се опитва да запали и колегите си

След като Яница вече бе две седмици в училище, сега я чака още едно предизвикателство - да запали и колегите си да влязат в клас в помощ на педагозите в училищата по време на пандемия. Преподавателката й проф. Румяна Танкова вече разговаряла с момичето да направи презентация пред другите студенти - да разкаже за своя опит.

 Тя е първата, която откликна на дадената от МОН възможност студенти да заместват преподаватели, би било полезно и за двете страни още мотивирани и активни младежи да се включат, казва проф. Танкова. Според нея това би дало перспектива и за добър старт в професията - ако училището хареса студента, може в бъдеще при вакантна позиция да му предложи и постоянна работа. 

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Десен

Десен

26.11.2020 | 15:20

И в други училища вече преподават студенти. Например в ХГ.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?