Следвайте ни

Студентка в Дюселдорф: В пандемията има време за лични проекти, но няма студентски живот

Мерките са строги, но младежите в Германия се отнасят към тях с разбиране и търпение, казва българката

viber icon

"Студентският живот е един от най-запомнящите се периоди в живота на много хора и всеки с нетърпение очаква да се гмурне в него и да граби с пълни шепи. Тази година обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Световната пандемия промени плановете на много от студентите - не само в Германия, но в чужбина като цяло. Кампусите са празни, залите - пусти, а ако тук-там се мерне човек в границите на университета,  е екипиран поне с маска. Това обаче не означава, че учебният процес е прекъснат или изискванията към студентите са понижени", разказва Магдалена Огнянова.  Тя следва трета година социални науки в университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф.

По-голямата част от лекциите се провеждат виртуално в удобството и сигурността на собствения дом, а повечето преподаватели правят всичко възможно да компенсират липсата на пряк контакт чрез интересни форми на обучение в различни онлайн платформи и интерактивни занимания, обяснява българката. Дискусиите протичат нормално и рядко се случва някой да не успее да вземе участие. Тази форма

дава възможност почти всички студенти да присъстват на лекциите,

тъй като не е нужно да се спазват определени правила за предпазване, каквито има на място в университета.

В редките случаи, в които лекция се провежда присъствено, се прилагат допълнителни мерки за сигурност. В залите не трябва да има повече от определен брой хора според големината на помещението, а придвижването е с маска и при спазване на социална дистанция.

В университета "Хайнрих Хайне" маските са задължителни в целя кампус, включително и в двора на общежитията. Библиотеката и повечето от местата за хранене са отворени, но там също се спазват строги мерки. Времето за посещение и броят посетители са ограничени. Това обаче не създава много проблеми, тъй като повечето младежи подхождат към ситуацията с разбиране и търпение, казва Магдалена.

Рядко студенти решават да прекъснат образованието си, дори напротив - мнозина  споделят, че

виртуалната форма им пести време за пътуване

и им дава възможност да работят от вкъщи върху лични проекти. 

Социалният живот, а и не само, също страда от противоепидемичните мерки. Събиранията на повече хора са рядкост, защото тук, както навсякъде, върлува страх и хората подхождат с предпазливост, разказва Магдалена.

Резкият скок на заразените през последните седмици наложи и допълнителни мерки и забрани върху по-голямата част от развлекателния бизнес в Германия. Заведенията и кината затвориха, а събирането на повече от 10 души (от 2 домакинства) е забранено.

"Възможностите за забавления са по-малко от всякога и това не радва никого, най-малко новодошлите студенти, които засега не могат да вкусят по-веселата част на студентския живот. Въпреки всичко повечето от нас все пак успяват да намерят начини за забавление в тесен кръг с близки приятели - допълва българската студентка. - Едва ли някой е очаквал студентството му да бъде белязано от пандемия, която да преобърне ежедневието на всеки. Въпреки това повечето студенти са обнадеждени, че ще успеят да се адаптират към ситуацията, а новата учебна година ще протече без много препятствия." 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?