Следвайте ни

Студентите в процеса на интернационализацията на Аграрен университет – Пловдив

Участия в международни форуми през летните месеци

viber icon

Аграрният университет – Пловдив е единственият в страната специализиран държавен университет в областта на аграрните науки със 74-годишна история, с утвърден престиж в национален и международен мащаб.
През 2019 г. АУ е акредитиран е от Националната агенция за оценяване и акредитация с оценка 9.61 по десетобалната система, която го отрежда в топ три сред университетите в страната.
Три последователни години АУ е национален първенец в професионалните направления „Растениевъдство“, „Растителна защита“ и „Животновъдство“ според Рейтинговата система на висшите училища в България.

С богатите традиции в сферата на международното сътрудничество и създадените тесни научни и академични контакти с над 150 университета от Европа, Азия, Африка и Северна Америка Аграрният университет се утвърди като висше училище, отворено към положителния опит на своите партньори. 
Интернационализацията на АУ е сред приоритетите на ръководството и включва дейности, насочени към разширяване на сътрудничеството с образователни, научни, изследователски и други институции и организации в Европа и света за реализиране на мобилности на студенти, преподаватели и служители; разработване на съвместни образователни и научни проекти; организиране на съвместни работни срещи, конференции, симпозиуми, разработване на съвместни учебни планове за придобиване на двойна диплома, включване в международни мрежи.
Интересът на младите хора към АУ е продиктуван не само от солидната подготовка, но и от благоприятната академична атмосфера. АУ осигурява и поддържа високо качество на обучение, което неизменно е свързано с международните изяви на своите възпитаници. Поредно доказателство за това са участията на студенти през летните месеци в летни школи и конференции в чужбина.
В края на юли Христо Козаров и Сияна Петкова от специалностите Лозаро-градинарство и Аграрно инженерство взеха участие във втората сесия на Лятната школа в университета Джаотонг в Шанхай, Китай, със свои колеги от Румъния, Черна гора, Израел, Сингапур и др. Двуседмичната лятна програма включваше академични лекции, свързани с модерното земеделие и горите в Китай, посещение на Шанхайска изследователска станция за градските гори, ботанически градини и модернизирани аграрни паркове. 
Освен обучението студентите успяха да се докоснат до местната култура. За успешното завършване на програмата участниците подготвиха и направиха презентация, свързана с проблемите на съответната държава и визията за разрешаването им. 
Студенти от АУ участваха и във Второто международно лятно училище на тема „Иновативно развитие на аграрния сектор: световен опит и перспективи“ в Ганжа, Азербайджан. Мария Петрова, Венелина Иванова, Светлин Светлинов и Мертдин Мюмюн присъстваха на атрактивни лекции и имаха възможност да се запознаят с културата и традициите на страната – посещения на музеи, галерии, национални паркове и природни забележителности. В събитието участваха представители от 14 държави – Индия, Китай, Казахстан, Пакистан, Русия, Украйна и др.
Възпитаници на АУ взеха участие в XІ Международна студентска конференция, която се проведе в гр. Чачак, Сърбия. Те представиха достойно университета и бяха отличени с две награди в категория „бакалавър“, преборвайки конкуренцията на техни колеги от Сърбия, Чехия, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Северна Македония. 
Мария Петрова от специалност Лозаро-градинарство с ментор  доц. д-р Любка Колева зае почетното първо място за най-добра статия в областта на аграрните науки. Достойно се представи и Веселин Златев от специалност Растителна защита, който бе удостоен с втора награда. Негов ръководител е проф. д-р Андон Василев.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?