Следвайте ни

Студенти предлагат колбас с кашу и годжи бери на фермерски фестивал в УХТ

viber icon

Колбас от птиче месо с кашу и годжи бери ще бъде представен на фермерски пазар на 23 октомври в УХТ. Иновативната разработка е на студенти от  специалност „Технология и качество на храните“. Те ще изненадат и с още нови продукти -  кренвирш с мляко,  колбас "Специалитет" и иновативни рибни продукти, като няма да пропуснат и автентичния вкус на варени малотрайни колбаси "Камчия" и "Хамбургски". 

Фермерският пазар е част от традиционната 67. Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии-2020”. УХТ я организира всяка есен, като изданието сега за първи път ще е в хибридна форма и с фермерски щандове като съпътстваща програма. Участниците от чужбина ще се включат онлайн, а българските им колеги ще присъстват в зала „Хоризонт“. 

Научният форум ще бъде открит от ректора проф. д-р Пламен Моллов. От 11 до 16 ч. са презентациите във всички сфери на храните и технологиите. Акценти в програмата са иновации в областта на хранителната и биотехнологичната индустрии, каза зам.-ректорът по научна и международна дейност доц. Галин Иванов. 

От Австрия ще направи своята презентация проф. Матиас Шрайнер, който работи в университет BOKU във Виена. За да осъществят връзка с него, IT експертите на УХТ изграждат специален телемост, който ще даде възможност на участниците да дискутират в реално време върху пленарния доклад на известния учен на тема “Индустриалните мазнини на 21-ви век: Уроци от миналото”.

Фермерският фестивал стартира ще в 10 ч. и до 18 ч. в двора на университета ще бъдат разположени щандове на семейни ферми и малки производители, отрупани с есенната им продукция. На това издание на Фестивала ще бъдат представени автентични храни от натурални продукти по традиционни български рецепти: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и др.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ за преработка във фермата и преки продажби или по Закона за храните. Познати са от изложения и фестивали в страната, от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София, както и от Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите. 

Фермерският фестивал се организира по идея на Блага Генева, възпитаник на УХТ. Тя уверява, че не само гостите на конференцията, но и на града, могат да дегустират от изложените продукти и да си купят от тях. 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?