49
Следвайте ни

Студенти помагат при тестването на учениците

Завръщането започва първо в 6 училища в Пловдивска област, където няма изборни секции

viber icon

Студенти по медицина може да се включат като доброволци в тестването на децата от начален етап, което започва в Пловдивска област днес и утре. Двукратното изследване всяка седмица е условие учениците да се върнат на училище присъствено - ако е изпълнено и другото изискване: половината от родителите в паралелката да са съгласни.

До момента само един родител от начално училище в Пловдив ни е потърсил за съдействие, каза Мирела Илиева, председател на Асоциацията на студентите медици от МУ-Пловдив. Тя е споделила молбата му в чатовете и  Фейсбук групите на различните курсове, за да могат желаещи да се свържат директно с него.

Очакваме и директори да ни потърсят, каза Илиева. Според нея ще има младежи, които ще откликнат. Проблем е обаче, че в момента е период на интензивен учебен процес и доброволците трябва да жертват някоя лекция, за да отидат в училище. Заниманията на студентите медици започват още в 7 ч. сутринта, а към 7,30-8 ч. е стартът на тестването в учебните заведения. Въпреки това от асоциацията остават на разположение да търсят варианти.

Днес връщането на учениците от начален етап с изследване с щадящ антигенен тест започва първо в 6 училища в Пловдивска област - в които няма изборни секции и които са направили нужната организация. В другите стартът е утре.

Единственото пловдивско сред първите е ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян". Там се връщат в клас всичките 8 паралелки от начален етап. Във всяка имаме по двама-трима доброволци измежду родителите, които ще помогнат на учителите, каза директорът Симон Тютелян. Има отделни деца, които остават в режим на онлайн обучение, но в никоя паралелка не са повече от 2-3.

Щафетно изследване и време за закуска

Планът за първия ден е в 7 ч. да бъде тестван първо непедагогическият персонал, който няма зелен сертификат. В 7.30 ч. е ред на учителите, които не са преболедували и не са се ваксинирали. За персонала Арменското училище е осигурило тестове тип "близалка". Началото за учениците е в 8 часа. Очакванията са тестването да приключи до 8,30 ч. След това от училището са предвидили 20 минути децата да закусят, тъй като тестовете се правят при изрично изискване да не са консумирали храна и напитки 30 минути преди вземане на пробата. Занятията ще стартират в 9 ч. 

Тази организация засега ще може да се спазва, но ще възникнат проблеми, когато се върнат и големите ученици - учебното заведение е на две смени и изпитва затруднения с осигуряване на учебни зали. Известно неудобство има и за учителите от следобедната занималня, които ще трябва да идват и сутринта. Възможно е да помага медицинската сестра от близката ДГ "Майчина грижа".

Днес стартира връщането на децата с тест още в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Устина, НУ "Св. Климент Охридски" във Войсил, ОУ "Васил Левски" в Кърнаре, СУ "Христо Ботев" в Лъки, ОУ "Ген. Карцов" в Христо Даново.

В цялата област съгласие за тестване е заявено за 55,18% от децата от 1. до 4. клас и предстои връщане присъствено на 59,67% от паралелките. Ситуацията обаче е динамична - има родители, които продължават да подават декларации и според регламента децата им могат да се включат в процеса 2 дни след заявката, други пък са размислили и оттеглят заявленията си. Пловдивско получи 39 840 теста, които трябва да стигнат и за идната седмица.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Студентите по медицина

Студентите по медицина

15.11.2021 | 16:57

да ходят да лекуват болни! Освен това в Пловдив изчаткалата професорка ги ваксинира всички, така че са преносители на вируса - НЕ МЕРСИ.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?