Следвайте ни

Студенти от три континента прекрачиха прага на Аграрния

Студентите в Аграрния университет в Пловдив са късметлии. От тази година младежи от 3 континента ще провеждат практически обучения по растениевъдство и растителна защита в супермодерен учебен център. Ключовете за корпуса под формата на книга бяха връчени днес символично след тържественото откриване на новата академична година. „Зайците“ и другите студенти ще ползват и друга придобивка, която отвори врати тази година - първата демонстрационна зона за онлайн търговия със селскостопански стоки с Китай по инициативата 16+1 със страните от Централна и Източна Европа.


Над 500 първокурсници ще учат тази година в Аграрния университет в Пловдив. От тях близо 400 са приети държавна поръчка, а останалите са платено обучение. Тази година във вуза се открива нова специалност – „Икономика и управление на регионалното развитие“, а най-желаната специалност отново е „Растителна защита“. Освен от България в АУ има студенти от ЮАР, Монголия, Гърция, Македония, Сърбия, които учат за бакалаври и магистри.


Последно поколение техника, също е на разположение на бъдещите агрономи. Преди две години ръководството на Аграрния университет подписа меморандум за сътрудничество с германския концерн CLAAS, който предостави на вуза зърнокомбайн, трактор и прикачен инвентар.


По традиция, след приветственото слово, произнесено от ректора на АУ проф.д-р Христина Янчева, четвъртокурсник връчи на първокурсник кошница на изобилието. Подаръкът за студенти и гости бе изпълнението на сопраното Денислава Станева. Възпитаничката  на АУ Дорота Ядчак, днес проф. от Западнопомерански технологичен университет в Шчечин, Полша, бе удостоена с почетното звание Doctor Honoris Causa на АУ.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?