Следвайте ни

Студенти на практика в училищна виртуална класна стая

viber icon

И студенти по начална педагогика влязоха във виртуалната класна стая в училище, за да наблюдават урок в реално време. 30 бъдещи учители от ПУ „Паисий Хилендраски“ бяха  днес онлайн гости на второкласници от ОУ „Алеко Константинов“, а тяхното занятие по български език на тема „Видове изречения“ наблюдаваха още проф. Румяна Танкова от висшето училище и старши експертът по начално образование в Регионалното управление на образованието – Васка Атанасова.

За първи път у нас три институции се събират дистанционно в една класна стая с връзка на живо в реално време, коментира проф. Танкова. 

Извънредната ситуация в момента е поставила и второкласниците, и третокурсниците от Педагогическия факултет в едно и също положение – да учат от разстояние. В ПУ ползват Гугъл класруум за лекции и упражнения. До момента стоял само въпросът как да се организират практическите занимания.

За студентите по педагогика наблюденията на реални занятия започват още във 2. курс. При нормални обстоятелства групи от десетина младежи влизат на урок в класна стая или в детската градина. Присъствието им обаче често смущава децата и учителите, а и по този начин те не могат да коментират на момента, за да не пречат на учебния процес. Затова  от 4 г. в основни профилиращи дисциплини Пловдивският университет провежда тъй нареченото онлайн хоспетиране. При него целият курс от трийсетина студенти „влиза“ от разстояние в реална класна стая. Предимството на този подход, при който студентите не присъстват физически в учебната среда, е че при изключен звук могат да обсъждат помежду си в реално време, без да ги чуват учениците и това да пречи на часа. Възможен е обаче и режим, при който разговарят с учителя и децата.

В настоящата ситуация проф. Танкова предложила на директора на ОУ „Алеко Константинов“  Красимир Ангелов такова наблюдение по време на занятие в режим дистанционно обучение на учениците. Ползваме обща технология и ще развиваме още това сътрудничество, имаме идеи и ресурс, увери проф. Танкова, след като със студентите й видяха как с игрови методи учителката Мариана Найденова ориентира децата кое изречение е съобщително, въпросително и възклицателно.

Освен периодичните наблюдения, студентите по педагогика имат текуща практика през седмия семестър – всеки понеделник самите те изнасят уроци на ученици. А в стажантската си практика през последния семестър се превръщат изцяло в учители.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Елица

09.04.2020 | 13:46

Дано поне студентите не са виртуални....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?