Следвайте ни

Студенти на обмен в чужбина – с еко мисия

От догодина стартира „Зелен Еразъм”, обеща еврокомисарят Мария Габриел на среща в Националната търговска  гимназия

viber icon

От януари догодина ще стартира  програма „Зеленият Еразъм+”, по която младежите ще могат да ходят на обмен като до момента, но вече  и с мисъл за околната среда.  Туровете за 18-годишните по програма „Discover EU” пък ще се обвържат с безплатни посещения  в музеи, за да се случи докосване до културата.  А доброволците, които заминават по линия на Европейския корпус за солидарност, вече няма да може да хитруват,  като я използват за стажове и платени работни места. „Ще бъда много стриктна в това!”, предупреди еврокомисарят с ресор  иновации, научни изследвания и образование Мария Габриел. Тя гостува на ученици от Националната търговска гимназия по инициатива на Ученическия съвет и Евроклуба  в школото в рамките на програма „Училище посланик на Европейския парламент”.

Гостенката пристигна в елитното школо, което идната седмица ще отбележи 110 г., с идеята да разкрие нови възможности на младежите в ЕС, за да не гледат на Европа само като на пазар на труда. И първо им каза своята формула за млад европеец – човек, който влага във всичко дух и активност.

Мария Габриел разказа на препълнената зала, че в анкета на гражданите от ЕС кои са трите истории на успеха в съюза, 90% от запитаните поставили на първо място програмата „Еразъм+”, по която се извършват образователни обмени. Затова основна цел на българския еврокомисар ще е да извоюва увеличение на досегашния бюджет от 15 млрд. евро, като предложенията са за удвояване или утрояване. Трябва да се разшири и обхватът, защото до момента  само 2-3% от европейските студенти са се възползвали. Програмата ще се отвори, като се даде възможност да се пътува индивидуално, но да тръгне и цял клас, ще има повече варианти за учители, както и виртуални обмени.

От януари догодина ще стартира и „Зеленият Еразъм”. Първоначално идеята бе по тази програма да се пътува екологично – с влак, а не със самолет. Но това значи да изключим определени държави  – как ще стигнем например до Кипър, попита риторично Мария Габриел. И добави, че повече вярва в проектното начало – младият човек да почувства, че чрез „Зеления Еразъм” е ангажиран в проект, който да покаже неговия принос за борба с климатичните промени. „Дали ще е лична кампания за отговорно потребление или инициатива за залесяване – оставям младежите да кажат своите идеи. За мен е важно да има активност чрез участие в проекти. Мобилност не само като цел, а като възможност за личностно израстване”, обясни еврокомисарят.

Габриел даде дума за сериозна битка, за да се запазят параметрите на „Еразъм+”, в която Великобритания има голямо участие, и след Брекзит. Преговорите предстоят в следващите  седмици.  Ще се концентрирам върху повече достъп за нашите млади хора и предприемачи до „Хоризонт 2020”, обеща още еврокомисарят.  Има нужда от това, защото до момента 5-6% от финансирането е било за 13 от по-новите членки, сред които и България, а останалото – за другите 15.

Габриел попита учениците дали знаят за програма „Discover EU”, която дава възможност да се пътува из Европа месец преди навършване на пълнолетие. Оказа се, че в НТГ има даже одобрени. Малцина обаче стигат до това – от старта са кандидатствали 4900 човека, а са тръгнали едва 974, посочи еврокомисарят. Тройното увеличаване на бюджета сега ще бъде обвързано с осигуряване на безплатен достъп до музеи, за да се случи досег с културата, а не само туристическо пътуване.

Мария Габриел постави и въпроса за цифровите умения, тъй като в ЕС след година 90% от работните места ще ги изискват, а сега ги имат 44% от европейците и едва 30 на сто от работещите. Затова готви план за цифрово образование, като дейностите ще бъдат огласени през юни. Еврокомисарят призова за по-активно включване на учениците в Европейската седмица на програмирането, в чието последно издание е имало 616 събития у нас. Обеща здрава работа и за предпазване от рисковете в интернет – в момента всеки втори европеец има усещане, че не може да разпознае фалшива новина.

Мария Габриел агитира момичетата да се ориентират към изкуствения интелект, защото с години  са влагани предимно данни от мъже и решенията ще бъдат „мъжки”.

Снимка Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?