Следвайте ни

Студенти искат да им опростят наема за общежитие

При дистанционното обучение не ползват стаите, но дължат месечни такси

viber icon

Таксите за общежитията на студентите да бъдат опростени за времето на принудителната ваканция или намалени наполовина - тъй като повечето младежи са се върнали по родните места и в момента не живеят в базата. За това настояват пловдивски студенти.

„От 9 март сме във ваканция – първо грипна,   а после заради извънредното положение в страната. Със заповед на ректора от понеделник преминаваме на дистанционно обучение до 1 май”, обясни председателят на Студентския съвет в Аграрния университет Христо Козаров.  Макар че се събира да не ползват стаите близо 2 месеца, той и колегите му дължат наем, който е около 70 лева на месец.

Тъй като Аграрният университет няма свое общежитие, а ползва база на „Студентски общежития и столове”, Козаров писал до изпълнителния директор. Отговорът гласи, че няма как наемите да не се дължат, защото стаите не са освободени. Единственото, което  предлагат на студентите, е отложено плащане, без да се начислява лихва.

Това обаче ще натежи на семействата, които осигуряват издръжката на студентите. По думите на Козаров, това е масовият случай. В момента в общежитията са останали малцина негови колеги, които работят и със своите доходи си помагат за разходите по следването.

Студентите настояват за решение на държавно ниво от МОН, което да е в полза на колегите  от цялата страна – както се мисли за облекчения за бизнеса и подкрепа на оставащите без работа.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?