1939

Студенти да поемат допълнителните занимания

Ако се реши удължаване на учебната година за 5. и 6. клас, становището на учителските синдикати е категорично против, се казва в позиция на синдикат “Образование“ към КТ „Подкрепа“.

При увеличаване на учебното време с 2 седмици краят на учебната година ще е на 30 юни за учениците от 5. и 6. клас, а  добавеното време ще се използва за преодоляване на образователни дефицити и проектни дейности по интереси, добавят от там.

Синдикат „Образование“ предлага МОН да създаде нова национална програма, която да осигурява педагогически специалисти или студенти в последни години от обучението си, които да осигуряват такива проектни дейности и занимания по интереси, също и за преодоляване на образователни дефицити. МОН да осигурява педагогическите специалисти при поискване след решение на Педагогическия съвет на образователната институция. Програмата да поема всички заявки, подадени от училища и детски градини в страната. 

Родителите на ученици, които са определени като нуждаещи се да преодоляват образователни дефицити, да осигурят тяхното присъствие. Ако не го сторят, да бъдат глобявани, иска профсъюзът. 

От там припомнят проблема с професионалното прегаряне на учителите, което у нас засяга 60% от гилдията при 45 на сто в ЕС. Евентуално удължаване на годината още ще ги натовари. Затова профсъюзът настоява двете допълнителни седмици да бъдат организирани чрез диференциация на нуждите на учениците от МОН  и това да стане с учители или студенти извън щатния персонал.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?