49

Студентът-доброволец на годината: Ирина Чавушян помага на бежанци в Армения

Едно сърце, което има два дома - България и Армения. Докато следва в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", Ирина Чавушян не се колебае да прекоси няколко държави, за да помага в хуманитарна мисия на бежанци в Армения. Това й донесе отличието за Студент-доброволец на 2023 г.

Както "Марица" съобщи, наградите в 15 категории бяха връчени на официална церемония на 1 март в УНСС под патронажа на премиера акад. Николай Денков. Националние отличия "Студент на годината" се присъждат вече 17 години по инициатива на Националното представителство на студентските съвети с цел да се популяризират постиженията на младите хора в различни области. Тази година претендентите бяха 163-ма.

В момента Ирина Чавушян учи първа година „Маркетинг и комуникации в изкуството“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Първоначално избрала специалност „Сценография“, след като завършила „Сценичен костюм“ в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Останала очарована от преподавателите в катедра „Теория на изкуствата“, а когато станала секретар и зам.-председател на Студентския съвет разбрала, че всъщност нейното нещо е пиарът. Така след две години следване прекъснала и започнала отначало в друга специалност.

А с доброволчеството пръвоначално се захванала покрай своя дядо. Ирина е с арменски корени – майка й е българска, а баща й – арменец. Покойният й дядо Рупен Чавушян  бил председател на Общоарменския благотворителен съюз „Парекодзаган“. Той я предизвикал да отиде през 2017 г. с връстници на лагер в Армения, за да опознае корените си. От мига, в който я видяла, Ирина възприела страната като свой втори дом. След завръщането си станала доброволец в арменската организация и участвала в различни инициативи.

 

Когато Азербайджан нападна Нагорни Карабах, много хора бяха изселени, разказва Ирина. Имало нужда от доброволци, които да помагат в разпределянето на хуманитарни помощи. И пловдивчанката заминала за седмица. Макар да е била в район, където не се водят военни действия, видяла ужаса и страха в очите на хората. Щом се прибрала у дома, инициирала още кампании. Едната от тях е „Кутия с мисия“. Ирина и нейни съмишленици изработват различни изделия. Събраните 500 долара последната Коледа били преведени за подаръци на деца, които са загубили  родител във войната.

Ирина танцува в младежка арменска формация. С нея участвала в три благотворителни спектакъла „Две дома“ – в София, Хасково и Пловдив. С тях били събрани средствата за пътуването на доброволците на хуманитарната акция

 „Днес моя мисия е да помагам на страдащите хора в Армения и на сънародници в България, които да отидат в Армения - казва Ирина. - Всичко, което уча и правя, е и в името на развиването на арменската култура“.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?