Следвайте ни

Студент в последната минута в 41 специалности в ПУ

В 13 от тях може да се следва без такса, в 19 - само платено

viber icon

Допълнителният прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” дава възможност да се кандидатства в 7 направления. Има отделни вакантни бройки в общо 41 специалности, като в 13 от тях може да се следва без такса през целия период на обучението, тъй като са в списъка на тези с най-голям очакван дефицит. В други 19 пък попълването на незаети места продължава само за платена форма на обучение.

Тази година още след второ класиране ПУ запълни 98,62% от общия акредитиран план. Това прави 3010 първокурсници по държавна поръчка, като има и 759 нови студенти в платена форма.

Попълване на последните места е в ход в направленията „Философия”, „Религия и теология”, „Политически науки”, „Химически науки”, „Биологически науки”, „Математика” и „Машинно инженерство”.

В Биологическия факултет става въпрос за специалностите: „Екология”, „Биология”, „Микробиология и вирусология”, „Молекулярна биология”, „Медицинска биология”, „Фармацевтични биотехнологии”, „Биоинформатика”, както и в биология с химия и  биология с английски.

Във Физико-технологични факултет все още може да се избира сред 10 специалности, повечето обаче само за места в платена форма на обучение.

Химическият факултет все още приема студенти да учат химия без такса. В други 5 специалности тя ще се плаща, но местата пак са от държавната поръчка  - „Медицинска химия”, „Химически анализ и контрол на качеството”, „Компютърна химия”, „Химия и маркетинг”, както и химия с английски.

В 15 специалности има свободни бройки и във Филологическия факултет, като в две от тях - български и новогръцки и български и китайски, няма да се дължи такса. Във вариациите на лингвистиката пък приемат само платено обучение.

Нарасналият интерес към учителската професия и тази година напълни Педагогическия факултет, като вакантни бройки има единствено в „Педагогика на обучението по музика”.

В икономическите и социалните науки все още могат да се подадат документи за „Политология” и за „Национална сигурност”, но само за платена форма. В 4 специалности прави допълнителен прием и Философско-историческият факултет, като в теология следването е безплатно.

Единични места има и във филиала на Техническия университет в Пловдив, който стартира академичната година присъствено на 28 септември.

По традиция няма допълнителен прием в Медицинския и АМТИИ, където след свиването на общата рамка на приема в цялата страна даже остават неприети студенти с високи резултати. Двете висши училища ще дадат старт на занятията на 15 септември.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?