Следвайте ни

Студент в чужбина: Първи семестър онлайн или 1 г. отсрочка и двойна такса

viber icon

Да започнат годината дистанционно в чужд университет или да отложат следването за  догодина – но при двойни такси. Тази дилема стои пред тазгодишните зрелостници, които са избрали да продължат образованието си зад граница. Има известен отлив заради пандемията, но тези, които са подали документи, продължават да ги придвижват и да очакват в крачка как ще се развие ситуацията, казва консултантът от „Интеграл” Николай Христанов.

Университети в Холандия  вече обявиха, че първият семестър от следващата академична година ще мине онлайн. Други се ориентират към хибриден модел – част от лекциите  да са на място, а работа по проекти – дистанционно. Най-желаната от българите дестинация – Великобритания, клони към смесения вариант. Вече е ясно, че Кеймбридж и Манчестър ще осъществяват онлайн обучението през цялата предстояща учебна година, другите обаче все още търсят алтернатива, обяснява Христанов. В същото време се изчаква и дали ще има ново затягане на мерките в някои страни.

Най-притиснати от времето са приетите в Холандия, за които учебната година започва около 21 август.

Великобритания пък отново въведе 14 дни карантина за влизащите в страната, на което реагираха и висшите училища. Те предлагат вариант студентите да тръгнат две седмици по-рано и да изкарат карантината в общежитията на вуза, без да плащат допълнителна такса.

Германия пък отлага старта на академичната година с 10 дни – за началото на ноември.

Много от студентите са скептични към дистанционното обучение и предпочитат присъствената форма. Имат колебания дали да стартират дистанционно сега или да изчакат с една година. Тогава обаче таксите на Острова вече няма да са 9000 паунда, а 17-18 хиляди, като в някои университети стигат до 30 000 паунда. Промяната касае основно Англия след излизането от Брекзит, чака се официалното решение на Шотландия. Така кандидатите трябва да решат  дали да направят компромис с дистанционното обучение и да хванат последния влак за ниските такси, за да са при заварено положение след промяната. Ако изберат да отложат, мнозина ще трябва да се преориентират към друга дестинация, защото следването на Острова няма да им е по джоба.

Вече се наблюдава повишен интерес към Германия и Австрия, които удължиха срока за кандидатстване – вместо 15 юли, той вече е 30 юли.

Все още е в ход и кампания за късно кандидатстване във Великобритания, като има университети с отделни незаети позиции в по 100 програми, казват от „Интеграл”.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?