Следвайте ни

Студент от Аграрния е №1 по животновъдство на изложение в Париж

Веселин Пачаманов надви 67 конкуренти от 22 държави, оценявайки породата-гордост на Франция

viber icon

Студент от Аграрния университет стана голямата изненада и зае първото място в състезанието за млади експерти по животновъдство на изложението „Salon International de l'Agriculture, 2020” в Париж. То е смятано за едно от големите събития в Европа, отразяващо постиженията на аграрния сектор. Акцент са иновативните технологии в областта на растениевъдството, животновъдството, биотехнологиите, оборудване за селското стопанство, ресторантьорството, винарството. Специално внимание се обръща на хранителните продукти, произведени по традиционен начин, местната им значимост и функционалност. Изложението демонстрира съвременните достижения, облика и значимостта на френските традиции, ценности и култура. 

 

 

Веселин Пачаманов, който е студент от специалност „Зооинженерство“, се оказа най-добър в категорията "Линейно-описателна оценка на крави" от млечни и месодайни породи - „YOUNG PEOPLE'S ANIMAL JUDGING COMPETITION“. Той събра   максималния брой 100 точки и класира България на първо място измежду 67 конкуренти от 22 страни, сред които Германия, Ирландия, Чехия, Полша, Швейцария и други. Победителят бе награден лично от представител на Френското министерство на земеделието и членове на Европейската комисия. 

Това е второ участие на престижния форум на студенти от Аграрния университет с ръководител гл. ас. д-р Светослав Карамфилов от Катедра „Животновъдни науки“. Нашите студенти се включиха в състезание за млади експерти в земеделието в две категории: „Линейно-описателна оценка на крави“ от млечни и месодайни породи и „Преценка на френски вина“. 

 

 

Международното изложение в Париж е с изключително висок ранг и на него се отдава огромно значение на говедовъдството, тъй като голяма част от световно известните породи са с произход от Франция. Веселин Пачаманов спечели първо място, оценявайки кафяво говедо и гордостта на френската селекция Шароле, като впечатли домакините и получи заслужено купа, почетна диплома и награда. Вторият ни състезател в тази категория – Иван Мартинов, от същата специалност, в изключително висока конкуренция, при оценка на две класически френски породи – Монбелиард и Лимузин, се класира на престижното 11 място.

Състезанието в категория „Преценка на френски вина“ – „EUROPEAN WINE TASTING COMPETITION BY YOUNG PROFESSIONALS“ показа, че българските студенти познават и френските вина. Стефан Кировски от специалност „Аграрен туризъм“ и Мартин Андонов от специалност „Лозаро-градинарство“ се класираха в топ 10, заемайки 8-мо и 9-то място сред 26 състезатели от 22 страни.

 

 

При оценката на френски вина те трябваше да определят вида на вината, година на производство, регион, произход и цена на виното.

Едно от събитията по време на състезанията беше посветено на местните традиционни хранителни продукти. Всички 22 участващи страни представиха родни продукти на организирания „Международен бюфет“. Аграрният университет участва с национални продукти като лютеница, пчелен мед, българско бяло саламурено сирене, суджук, пастарма, млечни десерти и други. Българските студенти запознаха колегите си с родните обичаи, традиции и особености в производството на уникални български продукти, като част от националното ни богатство. 

Участието в престижното световно изложение изпревари на косъм спускането на забраната за организиране и участия в многолюдни международни форуми, както и пътуванията зад граница. Към момента със заповед на ректора такива дейности са отменени – висшето училище не приема чуждестранни студенти и не изпраща свои на обмени и конференции в чужбина.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ай сектир

12.03.2020 | 12:11

После имало коронавирус.Не може ли да си седните на задниците.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?