Следвайте ни

Строят още 5 нови детски градини в Пловдив, 2 училища минават на една смяна

viber icon

Още пет детски градини с общо 23 групи за 557 деца ще бъдат построени и разширени в Пловдив  до края на 2022 г.  Две училища ще получат възможност да преминат на едносменен режим.

Това става ясно от доклада на кмета Здравко Димитров до Общинския съвет, с който той иска местният парламент да одобри участието на общината с проектни предложения за финансиране пред  МОН.

Както "Марица" писа, програмата е ориентирана за 2020 - 2022 г.  Градската управа се надява да получи безвъзмездна финансова помощ, но трябва да участва  със собствени средства в общ размер 3 291 006 лева. Здравко Димитров предлага тези разходи да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Нова детска градина  за 4 групи ще се строи в район "Южен" и струва почти 3 млн. лева. Подходящ е теренът  в двора на ОУ "Стоян Михайловски". В Кючук Париж  със собствени средства на общината вече се изгражда забавачка  на бул. "Александър Стамболийски" и се очаква да започне строеж  на нов корпус на ДГ "Зорница".

Осем групи ще се разкрият в  нова детска градина в "Тракия" . Прогнозната й стойност е  3,5 млн. лева. Общината иска държавно финансиране в размер на 598 671 лева за пристройка за 2 групи в ДЯ "Веселушка" в район "Източен". На ул. "Богомил"  в момента се строи  детско заведение.

В "Централен" се подготвят да разширят ОДЗ "Буратино" за 3 нови групи и да изградят физкултурен салон. За тази придобивка са необходими 784 471 лева. В същия район ще се разширява ДГ "Чучулига" за 2 нови групи с физкултурен салон за 635 855 лева. Извън тази програма  в "Централен" скоро ще  стартира строителство на нова сграда на ДГ "Каменица".

Ученици от две училища ще минат на едносменен режим, ако се изпълни програмата. Общината  очаква с държавна помощ  да инвестира  6,5 млн. лева в  нова сграда на ОУ "Кн. Александър I" в район "Централен"   и 2,8 млн. лева в
реконструкция на източния корпус на СУ "Константин Величков" в "Южен".

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Родители

Родители

01.12.2020 | 21:33

То се в южен, а ние тракийци. Имаме толкова деца.

Отговори
0 1
15632

15632

08.12.2020 | 18:45

Директор на Константин Величков е жената на Рангел Райчев - светило в инспектората по образованието в Пловдив, а и тя специалист виден.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?