Следвайте ни

Стрес преди малките матури в 4. клас заради новите бланки

viber icon

Притеснение тресе четвъртокласниците преди първите малки матури по новия формат, които ще се проведат в четвъртък и петък. 

За първи път на това национално външно оценяване текстът за диктовка няма да се чете от учител в изпитната зала, а ще е на аудиозапис, който ще бъде пуснат за прослушване. Първоначалната тревога дали ще се чува добре и какво ще е темпото на четене вече поотмина след пробните проигравания – оказва се, че децата смогват със записването на изреченията и чуват добре, темпото за някои даже е малко бавно. Родители обаче са озадачени от противоречието, че според указанията на МОН за провеждане на изпита по български, в диктовката гласът от записа ще указва къде има запетаи. В примерните аудифайлове на сайта на МОН обаче това не е така.

Най-голямо притеснение и сред децата, и сред учителите, и сред родителите обаче предизвиква новото положение отговорите да се пренасят на отделна бланка. Това може да доведе до много технически грешки и резултатите да не отразят знанията на децата.

Доста са стресирани, въпреки че проиграхме и попълването на идентификационните бланки, и прехвърлянето на отговорите, каза директорка на средно училище в Пловдив. Колкото екипът се опитва да успокои четвъртокласниците, че националното външно оценяване не е решаващо, няма да повлияе по никакъв начин върху завършването на учебната година, а е само ориентир за МОН, толкова у дома от децата се изисква непременно добро представяне. 

Родители пък изразиха негодувание защо тестът е в учебен ден. Както всяка година, началото е в 10 ч., като децата ще разполагат с 60 минути за работа, а тези със специални образователни потребности – с до 30 минути повече. Преди и след това има редовни часове и занималня. Според родители обаче хлапетата почиваха твърде много този месец – по Великден и Гергьовден, в дните на матурите в 12. клас – 19 и 21 май, после и на 24 и 25 май, а точно на датите на техните тестове ще са допълнително натоварени и с обичайните занятия. 

Националното външно оценяване по български език и литература за 4. клас е на 27 май, а на следващия ден е по математика. 5996 четвъртокласници от 152 училища в Пловдивско трябва да ги държат – всеки в своето школо. Децата са разпределени в 619 зали, за да се спазват противоепидемичните мерки. В провеждането на всеки от изпитите са ангажирани по 1550 квестори.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Име

Име

26.05.2021 | 14:30

НВО за 4-и клас в никакъв случай не е излишно. Все пак в МОН трябва да знаят как се усвоява материала и къде трябва да се наблегне. Тази обратна връзка е абсолютно необходима. Но както каза г-жа Христова, за да не се стресират децата е редно да бъде анонимно. Нали оценките от НВО не влияят по никакъв начин на учениците? Това се говори от години, но няма чуваемост от страна на МОН

Отговори
4 1
Христова

Христова

26.05.2021 | 07:44

Смятам ,че външното оценяване трябва да бъде проведено анонимно ,за да не се притесняват децата и да покажат реално знанията ,които имат

Отговори
4 0
Христова

Христова

26.05.2021 | 07:43

Според мен външното оценяване трябва да бъде анонимно, за да не се притесняват децата и да покаже реално състоянието и нивото на знания на учениците

Отговори
3 0
Биби

Биби

26.05.2021 | 07:18

Какъв стрес за тези все още малки деца. Да се премахне това нещо. Задължително! Да се протестира, няма да ни разболяват децата. Заради статистики е всичко.

Отговори
6 0
Майка

Майка

25.05.2021 | 16:54

Абсолютно излишно НВО. Какво се измерва, спрямо кого, съизмеримо ли е в различните градове, села и паланки, още много питанки, но... Добре, че детето ми е вече вън от системата на образованието.

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?