Следвайте ни

Страх в махалата: Спряха 20% от хлапетата от детска градина

viber icon

Коронавирусът подплаши махалата и приблизително всяко пето семейство от „Столипиново” не е пуснало хлапето си на детска градина в началото на учебната година. 

Още преди 15 септември шефката на ДГ „Щастливо детство” Евгения Попиванова проводила пратеници по къщите да подсетят, че наближава стартът. Повечето се върнали посърнали –  заявили им, че децата нямат да посещават занятия, за да не прихванат вируса. 

Чак сега започват полека-лека да се връщат, казва Попиванова. 

Имало притеснени родители и от българската общност. Семейство даже отишло на крака да се интересува какъв регламент е създаден, за да не се допусне заразяване. Директорката го развела из цялата сграда и обяснила обстойно мерките. Родителите взели решение да не спират детето. 

Междувременно в махалата също се разчуло през комшулука, че персоналът е с маски, има стриктна дезинфекция и не се допускат родители в сградата. Така майките полека се престрашили да пратят децата. Все още обаче има такива, които не идват. Учителки, помощник-учителки и помощник-възпитателки сноват по адресите да убеждават семействата, които все още са предпазливи. Носят  на крака и помагат в попълването  на декларациите за информирано съгласие и споделена отговорност. 

Скоро в градината се очакват и двама стажанти – медицинска сестра и лекар. Те са от ромски произход и идват по проект „Ролеви модели в ранна детска възраст”. Ще помагат в беседите с деца и родители - като хора, които разбират психологията им. Ще дават рамо при медицинския филтър на входа сутрин. Ще се включват и в кратки занимания, който градината е въвела. Те предшестват ежедневните педагогически ситуации и с интерактивни игри и песнички припомнят за миенето на ръцете. 

Тази учебна година започнала с по-малко деца и в ДГ „Никола Вапцаров“ в Асеновград. Сред общо около 280 хлапета там преобладават малчугани от турската общност, има и 67 ромчета. Имаше страх, но сега постепенно децата започват да се връщат, казва директорката Златка Тоскова. Межувременно стартира и проект за работа в мултикултурна среда, който да направи заниманията по-интересни за децата  и от трите етноса.

Включването в образователната система в детската градина на хлапетата от малцинствата е  от решаващо значение за по-нататъшното им развитие – заради овладяването на българския език, който за тях не е майчин, и създаване на социални умения. Липсата на тези два елемента е огромно препятствие в училище, децата бързо изостават, губят мотивация и отпадат. По тази причина с промяна в закона задължителната възраст за обхват в детска градина става 4 г. вместо 5 г. – но с гратисен период за градове, в които не достига база.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?