Следвайте ни

Страх от вируса: Още две училища в Пловдив минават онлайн

Търсят 13 заместници в ОУ "Райна Княгиня"

viber icon

Епидемията от коронавирус кара все повече училища в Пловдив да не чакат заповед от здравния министър и да преминават към дистанционно обучение. Първи в областта това направиха ОУ "Княз Александър I" и СУ "Христо Г. Данов", където от днес учениците от 5. до 7. клас учат онлайн, за което "Марица" вече съобщи.

Примерът им последваха още две учебния заведения в Пловдив. Доклад и искане за електронна форма на обучение са депозирали ръководствата на ОУ „Райна Княгиня” и ОУ "Димитър Талев”. Те са взели решението по настояване на много родители, които са притеснени от размаха на заразата и предпочитат децата им да се обучават от разстояние в електронна среда.

В ОУ "Райна Княгиня" например има 18 отсъстващи учители, преподавател с ковид в болница, двама ученици са с положителни тестове, както и заразен хигиенист. Има  карантиниран клас, както и много отделни ученици, обясни директорката Мария Гайдарова. В екипа се обсъждал дори вариант за евентуално превключване онлайн от 3. клас, защото в начален етап болните учители са 7. Окончателното решение засега обаче е от утре в електронна среда да учат само децата от прогимназията, освен гимназистите, които от 29 октомври са онлайн по заповед на здравния министър. В момента се информират всички родители.

Училището е голямо, с около 900 деца. Въпреки всички противоепидемични мерки, ситуацията се влошава, а най-важно е на първо място да опазим здравето, каза още Гайдарова.

Сега предизвикателството е как да намери заместници на 13 педагози. Частично може да помогне банката кадри на РУО. Някои преподаватели от нея обаче вече са ангажирани, други отказват. А има и такива, които нямат умения да влязат и да преподават в Гугъл класруум.

Прогимназиалният курс може да премине на обучение в онлайн форма, без да е необходимо указание от РЗИ или решение на Областния кризисен щаб. За целта директорите подават доклад до МОН. Преди това намерението за превключване трябва да е подкрепено от Педагогическия съвет, от Обществения съвет и да съвпада с преобладаващата нагласа на семействата.

Засега здравният министър прати задължително вкъщи само гимназиите, но здравните експерти отдавна препоръчват това да се направи и за малките ученици.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Истина

Истина

09.11.2020 | 18:24

Масово директори крият ,че имат болни учители!ЗАЩО?

Отговори
2 0
Оракул

Оракул

09.11.2020 | 16:29

на 12-ти ще затворят всички училища

Отговори
0 0
Оракул

Оракул

09.11.2020 | 16:28

на 12-ти ще затворят всички училища

Отговори
0 0
Шишарки

Шишарки

09.11.2020 | 16:07

Спрете се, затворете училищата поне за 2 седмици. Страх, ужас, неразбория е във всяко училище. Всеки гледа другия подозрително, децата не смеят да кихнат, говорят си само за Ковид. Болничната система не издържа!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?