3906

Страх от нови уволнения тресе ОУ "Петър Берон"

„Сега открито подкрепям колегата си Ушеров, но следващата със заповед за освобождаване може да съм аз. Но човек не бива да се страхува, ако вярва. На това уча и децата - да не се крият като мишки“ - така обобщи ситуацията Таня Абакумова, учител от занималнята на 4. клас в ОУ „Петър Берон“. Тя бе главният двигател на протеста в защита на дисциплинарно уволнения учител по физическо възпитание и треньор по хокей на трева Любомир Ушеров.

Таня Абакумова /с дългата коса/ събира подписка

Преподавателят бе отстранен от работа заради жалба от родители на седмокласничка, които твърдят, че се е държал непристойно с момичето. 

Протестът в защита на Ушеров днес събра поне 30-40 родители и бивши ученици. На този фон колегите му от самото училище бяха далеч по-малко, защото бяха в час.

В едно от междучасията обаче и учителката по история и география и представител на КТ „Подкрепа“ Кунка Цветкова даде да се разбере, че подходът на ръководството на школото не е бил най-правилният, а  деликатният казус  е можело да се реши по съвсем друг начин. „Директорът Стефан Кичуков направи голяма грешка да не събере родителите и колегата, за да изяснят случая заедно. Това трябваше да се случи, преди да се изпрати сигналът на органите на реда. Сигурна съм, че родителите щяха да възприемат нещата по един естествен и разумен начин. Децата имат положително отношение към колегата, те го приемат като приятел, в това също съм сигурна“, посочи тя пред журналисти. Цветкова допълни, че и самата тя като родител и човек с педагогически опит нямаше да търпи, ако имаше и най-малкото съмнение за истинността на обвинението.

Кунка Цветкова

"По думите й, окръжният прокурор е заявил, че няма основание Любомир Ушеров да бъде отстранен от работа до приключването на делото. Въпреки това колегата беше извикан и съзнателно му бе връчена заповедта. С мен никой преди това не е обсъждал въпроса. Гарантирам за това", обясни Кунка Цветкова. 

Снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?