Следвайте ни

Столипиново се запали по хобито на принцеса Елизабет

Второкласници навиват хартиен филигран в Образователния център по Швейцарската програма

viber icon

Когато монахини през 14-и век започнали да навиват тънки хартиени ленти с позлатени ръбове, идеята им била с евтин материал да правят миниатюрни брошки, които дори отблизо изглеждат златни. В онези далечни времена жените в черни роби не подозирали, че понеже използвали за малката си хитринка паче перо, думата за него -quill, ще даде име на изкуството квилинг. Че един ден то ще достигне до английския  кралски двор и ще се превърне в хоби на принцеса Елизабет. И че 7 века след тях деца от „Столипиново” ще правят своите първи стъпки в изработването на хартиения филигран, а той ще е вече и образователно средство за приобщаването им.


Една начална учителка  от НУ „Кирил Нектариев” е прокарала нишката от далечните векове до днешното гето, а в нея е засукано и нещо швейцарско. Вече две години Елена Дурова занимава деца от 1., 2. и 4. клас с изобразително и приложно изкуство по проект „Всички заедно за по-добро образование и здраве” по Швейцарската програма. В тези занимания преподавателката с 39 г. стаж съчетава педагогическия си опит с личните хобита, които са свързани с майсторенето на красиви неща. Квилинга изучила от интернет, после по програмата поръчали нужните хартиени ленти, машинка за накъдрянето им, метални „пера” за навиване, цветни картони и лепила. И започнало голямото майсторене.

Второкласничката Златка вече владее и двете квилинг техники. При едната лентата първо се къдри с машинка, а другият начин е направо да се навие с металното шило. Не е трудно, но иска търпение, казва момичето. Харесва й как се получава, когато от елементите оформи цвете и стане картичка. Но е и откровена, че не би си направила такива покани, когато порасне и се зажени.


Още от създаването си квилингът е бил приеман и тачен в различна степен. Малко от брошките на монахините са запазени до днес, но техниката била съхранена и разпространена в Западна Европа и Англия. Истинско признание получила чак когато достигнала Изтока. Считан през 15-и век за изящно изкуство, хартиеният филигран през 19-и век бил принизен до дамско забавление. За стотина години бил почти забравен, докато в края на миналия век преживял нов ренесанс. Английската принцеса Елизабет била сериозно изкушена от него и нейни квилинг творения могат да се видят и днес в музея „Виктория и Елизабет” в Лондон.

Но изложбите не са само там. В „Столипиново” също ги редят за всеки празник -Коледа, Трифон Зарезан, Св. Валентин, Баба Марта, 8 март, Великден. За 24 май са даже две. В тях децата показват какво са измайсторили, а творенията им прескачат далеч отвъд техниките на хартиения филигран - рисуване с акрил, акварел, темпера, моделиране с пластилин и природни материали, оригами, фигури от керамика и стиропор.


Във всяко нещо, което правим, опитвам да науча децата да виждат красотата и да я претворяват, казва Елена Дурова. Отваря им очите как евтиното може да бъде ефектно. И как да втъкват елементи от народното творчество в създадените от тях творения.

Хлапетата лесно поемат това предизвикателство, но има една бариера - в махалата не владеят добре български. И ако в часа по „Човекът и природата” това е сериозна пречка, в извънкласната форма в Образователния център не трябват много думи -хлапетата направо нареждат шишарките в зимно пано, а донесените от учителката миди от морето - в лятно. Пръчки от вилата й пък са превърнали в пролетен букет с цветя, изрязани с перфоратор. Навсякъде е украсено с техните творения - чадърчета и животни от оригами,  апликации с 3D ефект, в които крилете на калинките се отварят и затварят, пана с вградени шевици и чанове.

Арт заниманията им се отразяват много добре, казва Елена Дурова. Телефоните остават настрана, а покрай майсторенето хлапетата и се заговарят. Така става ясно, че във 2. А Златка ще е бъдещата учителка на децата и внуците на настоящите ученици, Атанас и Рабиа ще ги лекуват, Ани ще им помага в местното ДКЦ като медсестра. Николай и Генчо ще са бъдещите попълнения в Районното полицейско управление и дотогава ще вкарат в пътя Александър, на когото му изглежда яко да е мафиот. Елизар още размишлява за бъдещето и явно ще навие бая масури с изкуството квилинг, докато си избере професионално поприще.

Учителката - с Фейсбук група за плетене и 2500 последователи

Прави ръкоделия на 1, 2, 5 куки и е майсторка на макраме

Всичко, което вече е пробвала с възпитаниците си, съвсем не е достатъчно за Елена Дурова. Постоянно дири в интернет нови предизвикателства. Така децата се научили как се прави акрил със синджирче - листът се маже с един цвят, а синджир - с няколко. После се приплъзва върху повърхността. И ето ти абстракция с ефект, наподобяващ турското ебру.

Друга техника за модерно изкуство, която хлапетата вече владеят, е акриловата заливка - в пластмасова чашка за кафе се сместват 6-7 цвята и различни лепила. Сместа се изсипва върху парчета талашит, които съпругът на преподавателката разкроява и реже на заготовки. Като засъхне, пак стават абстрактни картини.

Освен в училище и в Образователния център, Елена Дурова има и много последователи в интернет. Жената, която владее плетене с 1, 2, 5 куки и макраме, администрира своя Фейсбук група „Обичам да плета”, която е събрала 2500 съмишленици.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Просто някой

Просто някой

25.05.2019 | 00:33

Браво!! Поздравления и дълбок респект към тази жена. Това е истинският, хуманният път да приобщим тези деца, така че да не се превърнат в престъпници, а в свестни хора. Да преодолеем омразата. Да върнем човечността в България.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?