49

Стипендията за докторанти става 750 лв.

Докторантската стипендия се увеличава с 50% и става 750 лв. на месец, считано от 1 април т.г., реши правителството. Повече пари ще получават около 3500 докторанти, обучаващи се в държавните висши училища, и още около 300 - в научните организации. В държавния бюджет за 2022 г. за увеличението на докторантските стипендии са отделени 8,6 млн. лв.

Повишението е необходимо заради непрекъснато растящите разходи за издръжка на живот. Целта е постепенно на докторантите да се осигурят достатъчно средства, за да могат да се фокусират върху обучението и изследователската си дейност и да постигат по-високи резултати. Това ще доведе до по-добро качество на обучение и доближаването му до изискванията на работодателите.

С правителственото постановление се предвижда да отпаднат ежегодно предоставяните средства за допълнителни стипендии на докторанти. Те бяха въведени през 2018 г. с цел да допринесат за привличането и задържането на младите учени в страната и за професионалната им реализация като качествени преподаватели и изследователи. Анализ обаче показва, че тези допълнителни стипендии не са изпълнили целта си и през последните години се наблюдава тревожна тенденция за намаляване на броя на действащите докторанти. През 2018 г. зачислените редовни докторанти са били 5300, а през 2020 г. броят им е спаднал до малко над 1300.

До момента допълнителните стипендии са били достъпни само за част от докторантите. След премахването им освободените средства ще бъдат разпределени за увеличение на заплащането на всички докторанти.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход...

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход...

27.05.2022 | 15:05

4000 лева заплата за дърводелец в Пловдив Фирма за дизайн и производство на мебели търси опитен монтажник за базата си в Пловдив срещу заплата 4 бона. При това ​- нетна. Това означава, че брутната ще е над 4900 лева. Желаният кандидат е с минимум 5-годишен опит като дърводелец и монтажник на кухненски мебели. Готовият продукт ще върви за износ към Франция и Западна Европа. Има и още по-добро предложение ​-същата заплата ще получават монтажниците на фирмата и в Стара Загора и във Велико Търново и ще живеят доста по-добре от пловдивските си колеги заради различния стандарт на живот. Гладът за специфични кадри накара работодателите да наддават за добри и опитни служители. Ваучерите за храна вече отдавна са практика в големите предприятия. Безплатният фирмен транспорт е по подразбиране, тъй като индустрията край Пловдив вози работна ръка понякога и от 40-50 километра. Производствените бонуси - също.

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?