49

Стефан Стоянов: Нямаме право да кандидатстваме за Хуманитарната по критериите на финансиращия орган

За нея са полагани целенасочено усилия, но са нужни и инвестиции от директорите. Очакваме подписване на договор с изпълнител за новата сграда на ОУ "Княз Александър I"

В Отворено писмо родители от ОУ "Княз Александър I" постяват въпроса как са определени 9-те училища, за които Община Пловдив иска пари за ремонт по Плана за възстановяване и устойчивост и защо Хуманитарната гимназия не е сред тях. Основното училище и елитната гимназия сега делят една сграда с общо 2000 ученици.

Авторите питат кога местната власт ще осигури нужните средства за ремонт на ХГ "Св. св. Кирил и Методий" и кога ще стартира строежът на нова сграда на ОУ "Княз Александър I", за която вече има осигурено държавно финансиране.

Отправят упреци, че някои училища са с екстрите на 5-звездни хотели, а други са оставени да тънат в мизерия и " за тях Община Пловдив е мащеха".

Ето коментара на зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов.

-  Г-н Стоянов, по какви критерии са избрани 9-те училища, за които Община Пловдив иска финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и защо Хуманитарната гимназия не е сред тях?

-  В Плана за възстановяване има индикативни списъци на категоризирани обекти. Ние имаме право да кандидатстваме за първа и втора категория. Разработена е методология как обектът попада във всяка от категориите. Не са напълно ясни всички критерии, те са публикувани от управляващия орган – МОН. Хуманитарната гимназия според тях обаче попада в трета категория, за която нямаме право да канидидатстваме. Затова не сме подавали за нея проектно предложение.

Другата причина е, че там има осигурено финансиране по две линии. Едното е за нова сграда на ОУ „Княз Александър I“ и, доколкото разбирам от колегите, сме на път да подпишем договор с изпълнител след дълги обжалвания. 

Имаме осигурени и малко над 3 млн. за сградата на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата.  Това е крайно недостатъчна субсидия от държавата, очаквахме повече пари да получим през миналата година. Но е начало. Има избран изпълнител и това лято ще започне реконструкция на фасадата, част от дограмата и покрива – най-спешните неща.

-  А другите 10 милиона може ли Общината да ги осигури?

-   От бюджета трудно. Не са  кой знае колко парите за инвестиционна програма всяка година. Но за Хуманитарната гимназия са полагани целенасочено усилия през последните години – да има технически проект, той да е одобрен от Министерството на културата. С общи усилия са осигурени средства, но имаме технически процес в строителството. Не съм сигурен, че и да ги има  всички пари, можем веднага да свършим всичко.

-  Поради характера на сградата и статута й?

-     Да, има орнаменти и характерни елементи, които искат специално внимание и време. Междувременно разчитаме на двамата директори да продължат да се грижат за сградата и да инвестират известни средства в нея. Има известни пропуски в последните години – например относно санитарните възли имам по-големи очаквания.

-  Кога ще има първа копка на новата сграда на ОУ „Княз Александър I“?

-   Имаме отпуснато държавно финансиране по Националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. Там също има съфинансиране от Общината. Конкретиката по строителните работи не е в моите правомощия.

-   Как ще отговорите на упрека, че някои училища са превърнати в 5-звездни хотели, а други са оставени да тънат в мизерия и за тях Общината е мащеха?

-    Това, което мога да кажа, е, че не сме пропуснали програма, по която да кандидатстваме за финансиране на образователна инфраструктура и са инвестирани много средства. Но обектите са 140-150, огромен сграден фонд. И на никого не му е приятно, че през 2023 г. продължаваме да санираме сгради и да си говорим за енергийна ефективност. Но такава е ситуацията и такива са реалностите.

В последните години има ръст на икономиката, има повече средства, държавата отделя пари и имаме някакъв хоризонт скоро да приключим поне с тази част от поддръжката на сградите. Но от друга страна е много важно стопанинът как се отнася  - ежедневната грижа – нещо, което е делегирано на  директорите. Когато в една къща има по-разтропана домакиня, къщата изглежда по един начин. Когато е по-заета и не си гледа толкова къщата, изглежда по-изоставена.

-    Верни ли са твърденията на протестиращите, че има апетити към терена и едва ли не умишлено не се правят ремонти, за да се съсипят училищата и да се издигне пореден жилищен комплекс?

-   Абсолютно невъзможно е това! На никого не му минава през ума и няма да бъде допуснато от Община Пловдив. На общинските терени, предназначени за образование, да им се сменя статут - въобще  не е тема на разговор. Не бихме допуснали дори разговор по този въпрос!

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Запознат

Запознат

23.03.2023 | 13:31

И проектът го издействаха родители! Аман от лъжи!

Отговори
2 0
Агент Андрей е чичо

Агент Андрей е чичо

22.03.2023 | 17:14

ЗДРАВКО, КМЕТЕ, СЛЕД ТЕЗИ ДУМИ ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА УВОЛНИШ МАЛКИЯ МУК - ИГРАЕЩ РОЛЯТА НА ТВОЙ ЗАМЕСТНИК.

Отговори
7 0
Агент Андрей

Агент Андрей

22.03.2023 | 17:11

Стоянов, след думите за Стоянов, след думите ти за разтропани домакини искам да попитам: жена ти разтропана ли е !???

Отговори
7 0
Чичо ичо

Чичо ичо

22.03.2023 | 17:07

Боклук,оставка!!!!!

Отговори
9 0
Десен

Десен

22.03.2023 | 17:06

Господин Стоянов , моля посочете една " разтропана домакиня " сред директорите!!!

Отговори
7 0
Рая

Рая

23.03.2023 | 16:38

Разтропани директорки много за директори не се знае

Отговори
2 0
Даскал в това уще

Даскал в това уще

22.03.2023 | 15:19

изобщо в ОБЩИНАТА и в Руо разбирате ли, че с бездействието си десетилетия наред сте вредили с тези мизерните условия на поколения-деца, завършващи това училище??? не вярвам, щом говорите за директорите като разтропани домакини.....

Отговори
11 0
Име

Име

22.03.2023 | 14:51

Не мога да повярвам, че човека, който отговаря за обазованието в града ни използва израза "по-разтропана домакиня" за училищен директор! Ами ако е мъж?

Отговори
12 0
Име

Име

22.03.2023 | 14:52

Това е груба проява на неуважение!

Отговори
10 0
ученик

ученик

22.03.2023 | 16:19

на хуманитарната е мъж-г-н Начев!

Отговори
8 0
Малкия Мук

Малкия Мук

22.03.2023 | 14:29

Малкия Мук ,не успя да се уреди с проценти от ремонта и строежа и затова не го интересува.Друго си е Руската и Любен Каравелов.

Отговори
12 0
Запознат

Запознат

22.03.2023 | 14:24

Не си пропуснал програма за кандидатстване за други училища като Любен Каравелов, Райната, Руската и тн, за Хуманитарната никога не сте кандидатствали , за нищо!!! докато не дойде ПП на власт и не осигури 4 милиона!

Отговори
12 3
Родител

Родител

22.03.2023 | 14:15

ПРЕСТЪПНА безотговорност !

Отговори
11 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?