Следвайте ни

Стефан Стоянов: Има ръст на първокласниците в Пловдив ВИДЕО

Над 3100 деца прекрачват училищния праг за първи път

viber icon

Има ръст на първокласниците в Пловдив, което е резултат от увеличаване на населението на града. Това заяви зам.-кметът с ресор образование Стефан Стоянов. Увеличението през настоящата година е с 5%. Малко над 3100 първокласници ще влязат в клас на 15 септември. 

 По думите на Стоянов учебната година в Пловдив тръгва присъствено при спазване на всички противоепидемиологични мерки, а ситуацията е спокойна. Той обясни, че в зависимост от развитието на обстановката в следващите седмици ще се решава как да се процедира. За да успокои родителите Стефан Стоянов цитира данни на МОН, според които около 40% от учителите и помощния персонал в страната са ваксинирани или преболедували от ковид.

„Всяко училище има автономията да взима решение за конкретни мерки, които да въвежда“, допълни Стефан Стоянов. Той подчерта, че и двете общински програми за облагородяване на дворовете на детските градини и училищата са дали много добри резултати, като доста ремонти са извършени през лятото и децата ще влязат в обновени класни стаи.

В областта обаче продължава да съществува проблемът с недостига на места в детските ясли. Стефан Стоянов припомни, че за предстоящото класиране за ясли на 16 септември има обявени 300 свободни места и тепърва ще се обявяват още след приема на 3-годишните деца в първа възрастова група. 

Надеждите му са в началото на октомври чакащите хлапета за ясли да не са повече от 300 – 400. „Процесът е динамичен, затова правим прием на всеки 20 дни за детски градини и ясли, така че да сме максимално гъвкави“, обясни Стоянов.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?