49

Стартира изграждането на нови спортни площадки в над 370 училища

Министрите Галин Цоков и Димитър Илиев обсъдиха мерки за насърчаване на спорта за деца и ученици на среща с Христо Стоичков

В повече от 370 училища в страната предстои да бъдат построени нови или да бъдат изцяло обновени съществуващите спортни площадки по програма на Министерството на образованието и науката. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, министъра на младежта и спорта доц. Димитър Илиев и Христо Стоичков. Тримата обсъдиха възможностите за насърчаване на масовия спорт от най-ранна възраст и съвместни инициативи в тази област. Министър Цоков акцентира, че това е основен приоритет за МОН, в който си партнират с ММС, но е много важно и участието на авторитети, чиито пример децата биха следвали.

През следващата седмица предстои МОН да публикува одобрените проекти за нови спортни площадки, като се очаква нова спортна база да получат повече от 120 хил. ученици. „Осигурени са и над 140 млн. лева за изграждане и ремонт и на физкултурни салони в училищата в страната“, обясни министър Цоков. По модула на програмата за физкултурни салони ще се финансира приоритетно изграждането на салони в училища, които не разполагат с такива. Тези, които вече имат салони, ще могат да използват средствата за тяхното обновяване и ремонт.

Министър Илиев коментира, че сред най-важните приоритети за екипа му е привличането на децата към спорта от най-ранна възраст. „Само така можем да изградим навици в тях и да превърнем спорта в неделима част от целия им живот“, подчерта той. По думите му затова и международно доказали се спортисти като Христо Стоичков са най-важните посланици в постигането на тази цел.

Христо Стоичков разказа за опита и усилията си в развитието на собствена футболна академия в Етрополе. В момента там тренират 110 деца от целия регион. Децата в нея живеят в общежитие и учат в три местни училища. Самата школа е създадена през 2007-2008 г. като от тогава от нея са излезли над 20 професионални футболисти, включително такива играли във всички гарнитури на националния отбор, в А и Б група, както и в чужбина. За него е от изключителна важност изпълнителната и местната власт да работят заедно и да подпомагат всяка смислена инициатива в страната, която допринася за повече спорт и откриването на нови таланти.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Първа копка за три училища в Пловдив

Първа копка за три училища в Пловдив

18.02.2024 | 14:39

https://plovdiv-online.com/news/plovdiv/parva-kopka-za-tri-uchilistha-v-plovdiv/

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?