Следвайте ни

Стартът в Аграрния: С нова дигитална лаборатория и косачка за моравата

viber icon

С нов компютърен кабинет и дигитална лаборатория по ботаника Аграрният университет откри учебната година, като за първи път събра първокурсниците на церемония на открито пред Ректората. Покани финалистката от „Гласът на България“ Керана и нейната група да им попее. И получи от райкмета на „Тракия“ най-модерната косачка – да си поддържа зелените площи в кампуса.

Висшето училище стартира академичната година с 380 първокурсници, изпълнявайки 90% от приема, незаети места има само в лозаро-градинарството.

Присъственият старт е с постоянна готовност за преминаване към онлайн обучение.

Всеки поток ще има лекции в отделна зала, за да не се смесват групите, упражненията ще са предимно на открито, маски ще се носят само в общите помещения. Следвали сме указанията на МЗ и насоките, които МОН даде за училищата, обясни ректорът проф. Христина Янчева. И добави, че преподаватели, които по някаква причина искат да водят своите лекции онлайн, ще имат тази възможност, но от следващата седмица. Практиките остават на място във вуза, в малки групи по 8-10 човека.

С подкрепа от бизнеса Аграрният университет стартира занятията с нова компютърна зала и дигитална лаборатория по ботаника. Целта е да отпаднат някои от старите методи, които са скучни, обясни доц. Кирил Стоянов.

Модерната лаборатория е оборудвана с микроскопи, които са в мрежа, заедно с камери. Всеки се свързва с таблет, а студентът може да ползва и свое устройство и да тегли на него направените снимки. Може да си донесе и материал, ако работи по конкретна тема. Преподавателят има връзка с шестте микроскопа и възможност да изведе изображенията от тях на общ монитор, който виждат всички, да ги сравни, да прави обозначения и да ги архивира. Преди се рисувало с молив върху бял лист. Красиво и романтично, но сега упражненията ще са по-интересни, казва доц. Кирил Стоянов.

Преди да бъде резната лентата на придобивките, ректорът проф. Христина Янчева увери студентите, че техните надежди ще бъдат оправдани – във вуза със 75 г. история, който има 210 преподаватели, 200 хектара опитни полета и чуждестранни студенти от ЮАР, Гърция, Турция, Украйна, Молдова.

За първия учебен ден пристигнаха 8 гърци, но първокурсник от Истанбул не можа – затворили квартала му заради противоепидемичните мерки. Проф. Янчева заръча на всички да обичат професията, която са избрали – защото е свързана със земята, растенията, хората и опазването на планетата. 

Ще бъде трудна година, предупреди зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева. И добави, че студентите влизат в нова среда, която коронавирусът опитва да разтури.

„И връстниците ви по света нямаха своите балове на финала на гимназията и сега се вълнуват ще имат ли нормален емоционален живот при мерките срещу пандемията – обърна се тя към студентите. – Ще го имате! Но се съсредоточете върху новите неща, знанието, приятелствата!“ В изпитанието с ограничителни мерки тя съзря възможност всички да станат по-отговорни граждани. И добави, че няма да секнат обмените на студентите по програма „Еразъм +“ и по „Мария Кюри“ – на млади учени. Може обаче някои от дейностите да се трансформират.

Церемонията уважиха и зам.-министърът на земеделието и храните  доц. Янко Димитров, кметът Здравко Димитров, ректори на другите висши училища в Пловдив, партньори от бизнеса.

Отличничката в тазгодишната приемна кампания Миглена Герчева от Шумен, която ще учи растителна защита, получи студентската си книжка лично от зам.-министър Ангелиева. А Студентският съвет покани първокурсниците на уелкъм дринк на зелената морава  – с вино и пресни плодове, продукция на Аграрния университет.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?