44

Със стан и грънчарско колело привличат родители от Арман махала

Деца от ОбУ "Йордан Йовков" и техните роднини правиха хлопки от вълна с майсторката Елена

„Ще ме пуснеш днес мъничко по-рано - имам важна работа!“ Такава дързост рядко чува отговорникът на района, където всеки ден чисти 45-годишната Мария от ОП „Чистота“. Но „работата“ наистина е отговорна и не търпи отсрочка - да иде в  двора на ОбУ „Йордан Йовков“, където дъщеря й Надежда е четвъртокласничка.  

Деца и родители се събраха там да правят заедно грънци, да майсторят хлопки от вълна и чан, да нарисуват ваза с цветя. Ателиетата под сенките в училищния двор са заключителната фаза на проект, който школото втора година реализира по националната програма „Участвай и променяй - родителят активен партньор в училище“. Целта му е да направи съмишленици семействата от близката Арман махала, за да не отпадат децата им от училище.

Мария вече знае колко е важно това от личен опит.

Някога учила до 7. клас. Едва на 16 г. се омъжила и родила първото си дете, след него още 3. Надежда е най-малката, расте заедно със 17-годишния си батко, другите две деца вече имат свои семейства. Преди 8 месеца починал баща им.

Ще стане хлопка, която гони злото

 

Сега всеки ден за Мария започва в 5 ч. сутринта, когато тръгва за обекта, и не може да води щерката на училище, но праща момичето с другите от махалата и техните майки. „Работя, гледам си децата - това е животът. Но ако си учил и имаш професия, по-добре се получава“, осъзнала е Мария. И затова, щом се обади класната, че трябва да иде в училище, думата й на две не става.  И на щерка си е казала: „Няма да бързаш със сватба като мен! Каквато искаш, ще станеш, но трябва да учиш!“. Надежда пък вече си е решила какво - как се правят пасти.

Двете търпеливо изчакаха ред край грънчарското колело на Георги Петров.  В това време майсторката на текстил от Задругата на художествените занаяти Елена Драмова показа на друга група как се тъче на малък стан. После стъпка по стъпка заедно направиха и хлопка от вълна и чан, чийто звън да гони лошите сили.

Първолакът Емир веднага схвана какво се прави с конците и малкия стан.

 

„Ето, почти стана черга!“, зарадва се баба му Златка на няколкото реда нишки. На нея е кръстена другата внучка, която е четвъртокласничка в същото училище.

Навремето Златка пращала сина си да учи до 8. клас. Снахата е от „Столипиново“, докога е ходила тя, свекървата хич не пита. Да се спогаждат младите, пък тя отговаря двете внучета да се изучат. Води ги, взима ги, следи за домашните. И току им рече: „Като станете големи, български да говорите и смятането да правите!“.

През цялата учебна година ученици от 1. до 5. клас от ОбУ „Йордан Йовков“ имаха занимания по керамика заедно с майки, баби и каки. Интересно е за всички, опитват го за първи път, а когато участват в такива дейности, в неформална обстановка споделят повече неща, казва учителката от целодневната подготовка Розалия Мицева.

Урок край грънчарското колело на Георги Петров

Опитът на екипа от педагози е показал, че после родителите са по-склонни да съдействат, когато е нужна подкрепа при трудности на децата в образователния процес. Така се гради и взаимно доверие. И когато родителите трябваше да разрешат тестване за ковид в клас и много деца в махалите останаха онлайн заради съпротивата на общността, ОбУ "Йордан Йовков" върна присъствено всички паралелки със 72% от учениците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?