3906

Сребро за Александър Пендов от МГ на Балканската олимпиада по математика

Александър Пендов от пловдивската МГ "Акад. Кирил Попов" спечели сребърен медал на Балканската олимпиада по математика за участници до 15 години и половина.  Националният отбор се представи отлично и шестима български ученици се завърнаха от Турция с общо шест медала, съобщиха от МОН

Златно отличие завоюва деветокласникът Борис Марков от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Българските ученици спечелиха общо 4 сребърни медала. Призовете са за осмокласниците Йоана Младенова и Христо Баларев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Божидар Сакарев от Първа частна математическа гимназия в София и Александър Пендов от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив.

Бронзов медал взе седмокласникът Стоян Балтов от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.

В отборното класиране България е на второ място от общо 11 официални държави-участници и така страната ни се нарежда след домакините от Турция.

Ръководители на българския отбор са Мирослав Маринов и доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.


Състезанието се проведе между 25 и 30 юни в Анталия.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?