Следвайте ни

Училище откри как децата да спортуват и учат едновременно

viber icon

Училище измисли как да накара децата едновременно да спортуват и да учат  - с бягаща диктовка. Практиката в ОбУ „Христо Ботев” в Дълго поле се оказа много забавна за учениците, а вече дава резултати и в повишаването на успеха им.

Тя представлява щафетна надпревара между два отбора, които минават по трасе с конуси, препятствия и други уреди. В края хлапетата трябва да седнат на маса и да напишат верен отговор на предварително подготвен въпрос. Не могат да станат и да предадат щафетата на следващия играч, преди да се справят с това, а учител следи дали отговарят правилно. 

 

Идеята за играта 2 в 1 хрумнала миналата година на възпитателя от занималнята Марин Маринов и учителката по физическо възпитание Станислава Папазова.

Така хем раздвижват учениците, хем ги занимават с общообразователните предмети, постигат и модерния подход за интердисциплинарно  обучение. Въпросите за бягащата диктовка се подбират според наблюденията на преподавателите на коя материя децата трябва да наблегнат още, като се обхваща широк спектър от учебни дисциплини - български език и „Околен свят” при малките, „Човекът и природата”, „Човекът и обществото” в начален курс, литература, история и география в прогимназията.

След като миналата учебна година бягащата диктовка се приела много добре от децата, тази есен школото я включило и като официална дисциплина в спортен празник. Осмината състезатели от начален курс трябвало да пробягат разстоянието до ученически чин. Там ги очаквал връстник, който диктува на всекиго по две строфи от стихотворението „Родна реч” на Ран Босилек. Освен че трябва да ги изпише правилно, тимът има и още една задача - да ги подреди в куплетите, защото са в разбъркан ред. За да се справят, децата трябва да знаят стихотворението. За учениците от прогимназията пък заданието било свързано с ваканцията.

Първият бегач пише изречение за свое преживяване през лятото. Всеки следващ трябва да добави нещо по същата тема, но така, че да се римува с предното.

Накрая се получи нещо доста смешно,

а играта се превърна не само в проверка на знания, а и в тренинг за екипна работа,

разказа директорката Стойна Делчева. В обединеното училище в село Дълго поле в община Калояново учат около 120 деца. В основен курс са от селото, а от 8. до 10. клас идват и тийнейджъри от Граф Игнатиево, Царимир, Калояново, Ръжево Конаре, за да усвояват професия в паралелки за стругари и деловодители. В прогимназията почти половината ученици са от малцинствата, а сред по-големите делът е още по-висок.

Към новаторските практики, с които школото приобщава децата, проявили интерес и от програмата „Заедно в час”, която търси и подготвя млади амбициозни хора, които да влязат в клас и да променят образователната система в трудни райони. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?