Следвайте ни

Спокойно, има за всички! Обявиха 3483 места за първолаци

Бройките са повече от миналата година, а наборът е по-малък, казват от общината

viber icon

3483 места за първолаци обявиха директорите на началните и основните училища в Пловдив. От вчера електронната система за централизиран прием е отворена за регистрации на родители, които да посочат до 5 желани училища, и критериите, по които ще получат точки за участие в първото класиране на 5 юни.

Броят на местата е по-голям спрямо миналата година. В същото време наборът на родените през 2012 г., които тази есен тръгва на училище, е по-малък. Според системата ГРАО на общинската администрация хлапетата, които навършват 7 г. сега, са 3899. Цифрата е по-голяма от бройките, но реално децата не са толкова, тъй като много са в чужбина или в други населени места, без да са актуализирали адресната си регистрация, успокоиха от общинския отдел „Образование”. Трудно е да се посочи приблизително колко ще са кандидат-първолачетата, понеже има и дублиране по настоящ и постоянен адрес. И двата могат да се ползват като равностойни при кандидатстването. Със сигурност обаче има достатъчно места и голям резерв, категорични са от общината. Оттам припомниха, че по системата на ГРАО миналата година наборът бе от 4800 деца, а бяха записани 3170 първолачета.

Предложеният от директорите план-прием е съгласуван и одобрен от общината, като разчетът е съобразен с няколко обстоятелства. От една страна, е броят на децата от прилежащия район на всяко училище - така че за всяко да може да се осигури място в школото. Другият показател е да се гарантира възможност за включване на хлапето в занималня и така да се осигури целодневно обучение на всички желаещи. Третият фактор е общинският план за преминаване изцяло на едносменен режим, което трябва да стане поетапно в следващите 9 г., като пренаселените в момента училище постепенно свият приема. Предвид това, както „Марица” писа, на две учебни заведения са одобрени с по една по-малко от поисканите паралелки - на ОУ „Кочо Честеменски”, което ще приеме като миналата година 3 паралелки, и на ОУ „Драган Манчов”, което е поискало 4, но също ще трябва да се ограничи в 3. В същото време в няколко училища е заложен прием на повече деца, отколкото са в прилежащия район - за да се поемат тези, които не са приети в най-желаните училища с най-много кандидати. Сред тях са ОУ „Княз Александър I”, СУ „Св. Климент Охридски”, НУ „Христо Ботев”, СУ „Св. Константин-Кирил Философ” и Арменското училище, което приема деца от арменската общност в целия град.

След пилотния за общинските училища в цялата страна Монтесори първи клас миналата година в СУ „Св. св. Кирил и Методий” сега там пак приемат една паралелка по този метод, а още една тръгва за първи път по същия формат в ОУ „Екзарх Антим I”.

Цялата информация за броя паралелки и обучението в тях е достъпна за родителите в електронната система за централизиран прием. Макар редът на подаване на заявлението да няма значение при класирането, най-нетърпеливите направиха регистрацията си и подадоха кандидатурите още в първите часове на кампанията.

Последният срок това да стане онлайн е 3 юни, а който няма достъп до интернет, може да го направи до 31 май на хартиен носител в училището, което е посочил като първо желание.

Как се определят точките

При точкуването най-голяма тежест има адресната регистрация, като  при 3 г. уседналост максимумът е 120 т. За следващите групи, които са сменяли адрес през последните 1 или 2 години, точките намаляват през 30. Разликата бе увеличена от 20, за да се постигне изискването децата първо да се класират по местоживеене и после да важат социалните критерии, които да не могат да преборят адреса. Ако той е в граничен на училището район, първолачето получава 2 точки. Новост тази година е предимството за деца с брат или сестра до 12 г. в желаното училище. Независимо от адресната регистрация те получават максимален брой точки. Нови критерии помагат и на многодетни семейства и хлапета, които са осиновени или са при приемни родители. От общината предупреждават, че при записването се проверяват декларираните критерии и при разминаване детето няма да постъпи в школото.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?