1939

Споделено в цвят и в класната стая - пленер събра художници, които преподават

Художници от България и Македония твориха заедно в продължение на 6 дни, а освен света на багрите, споделиха  спомени за колоритни свои преподаватели и обмениха идеи как да стигнат на свой ред до учениците си.

Събра ги Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – на пленер „Споделено в цвят“, финансиран с 14 396 лева от Национален фонд „Култура“  по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и културни институти.  Тази вечер в Културен център „Тракарт“ участниците откриха изложба с творбите си, създадени по време на пленера.

Събра ни една идея за съвместна работа на колеги от България и Македония, която дава възможност за обмен на идеи, както художнически, така и духовни, разказа директорът на НХГ „Цанко Лавренов“ Светлозар Чавдаров. До този момент авторите общували повече чрез изкуството си, отколкото на живо. Пленерът ги предизвика да творят в артистичното пространство на специализираните ателиета на Артрезидънс център на фондация "Тракарт-2000". Но ги изкуши и да излязат от тях, да пътуват до Асенова крепост, да погледат пловдивските тепета не  от птичи поглед, а от още по-високо - с дрон.

„В интериора на комплекса са вписани художествени произведения от различна автори, различни континенти и различни епохи. Това дава богата смислова текстура на самото пространство и създава неповторима атмосфера. Всеки от авторите в различна зала бе в непосредствен досег с тези творби, ситуирани в неговото работно пространство. За всеки от нас това бе възможност да провокира себе си, да направи крачка в своето развитие“, описа Светлозар Чавдаров. Някои  избрали да останат в своето амплоа, други  посегнали към нова проблематика, правейки своите творчески открития.

Самият Светлозар Чавдаров интерпретирал тема, свързана с традиционното българско изкуство, но пречупена през формообразуването. Скулпторът този път е живописец, а обединяваща тема между двете са ангелите, противопоставянето между плътно и празно, тежко и въздушно.

С различни техники - акварел, акрил и наслагване на пасти, участниците в пленера са изпълнили платната си със сюжети от фотореализма до чистата абстракция. Допълнитело вдъхновение се оказало, че в комплекса има творби от два предишни пленера,  в които са участвали ученици на Светлин Русев и Иван Кирков. Изведнъж се оказа, че в съзвучие с тях създаваме нещо свое, откривайки и себе си, и другите, по изненадващ начин, обобщава Светлозар Чавдаров. Творбите могат да се видят до 15 септември.

Ангел Китипов започнал с идея за триптих, но надхвърлил този формат, интерпретирайки стар мотив – птичи поглед към северното крайбрежие на Балчик. Сред бялото на скалите, които спират вълнолома, и синьото на водата няма човешко присъствие. Исках да пресъздам този свят, необременен от човека, казва авторът.

Портрет на един от участниците и интериор излезе изпод четката на Ваня Годжелова.

Петър Чучулигов е повлиян от обстановката в комплекса – творбата му е интериор с поглед отвтре навън, където минава Асеновградско шосе. Мария Трпеска пък погледнала от прозореца в противоположната посока – в пейзажа си на гората от другата страна.

Полина Тодорова-Станчева представя пет пейзажа, в които реалност и художествена фантазия се преплитат  по нов стилистичен начин.

Гл. асистент Юлиан Станкулов от Националната художествена академия  е изобразил пловдивските тепета, погледнати от небето,  след разходка с дрон. Колегата му доц. д-р Стоян Дечев пък отскочил до Асенова крепост. Освен пейзажа от там, присъства в изложбата с натюрморти, в които има типична за плакатиста закачка в неочакван детайл. И една бъчва, чийто капак е художническа палитра.

Не сме изпили толкова, шегуват се със себе си участниците в пленера.

Стефан Анчевски от Македония се вълнува от структури, а домакинът Георги Иванов (Жорж Трак) е създал монументална композиция, в която има и множественост, и съчетаване на ин и ян.

Всички автори са с богати творчески биографии, а част от тях са преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов" и Национална художествена академия - София. Творбите им остават собственост на Художествената гимназия, за да обогатят колекцията на училището. Тя ще бъде достъпна за учениците и преподавателите и ще помогне за изграждане на по-задълбочена представа у децата за възможностите за творческо развитие в областта на визуалните изкуства.

Идеята на организаторите е пленерът да стане традиционен и да бъдат канени художници с педагогически опит, които да споделят творчески иновации и класически и съвременни методи в преподаването на ученици с художествени заложби. Това ще бъде предпоставка за съвместни дейности между учители и ученици в училищата по изкуства към Министерство на културата и ще позволи участието на изявени художници в творческия и образователен процес. 

 

В бъдеще се предвижда гостуване на автори от различни държави с обогатяващи представи и съвременни търсения в областта на визуалните изкуства. Проектът подкрепя както професионални творци, така и автори, които тепърва ще търсят и налагат себе си.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?