Следвайте ни

Спешно дописват списъците за ваксиниране в детските градини

В листите влиза и непедагогическият персонал, търси се вариант и за университетските преподаватели

viber icon

С ново указание от тази сутрин в списъците на желаещите да се ваксинират в образователната система се включва и непедагогическият персонал на детските градини.

Първоначално се набираха само желаещите педагози – детските учителки, психолози, логопеди, ресурсни учители.  Така от листите бяха изключени помощник-възпитателите, администрацията на детските градини, касиери, заетите в кухнята и поддръжката.

Това предизвика известно напрежение в гилдията, тъй като педагогически и непедагогически специалисти работят в една и съща среда и имат досег, както помежду си, така и с децата.

Най-вероятно непедагогическите специалисти са били пропуснати първоначално заради формулировката в Националния ваксинационен план. Относно втората фаза по отношение на социалните заведения там е вписано, че на този етап ще се ваксинират техните потребители и персонал, което включва всички заети. За образователната система обаче е използван терминът педагогически специалисти, което формално изключва непедагогическите.

Известно притеснение обаче предизвиква и графата с цифрите за очаквания брой на ваксинираните. За учителската гилдия тя е 89 000, което съответства именно на преподавателите в системата на средното образование.

До края на деня днес Регионалните управления на образованието трябва да предадат в МОН справка за желаещите да се имунизират, като в нея влизат и специалистите от центрове за работа с деца със специални образователни потребности, както и от Центрове за подкрепа на личностното развитие.

Списъци вече събират и ректорите на университетите. Преподавателите там към момента още не са обхванати. Водени са обаче разговори от страна на МОН и Съвета на ректорите и вече се обмисля къде в Националния имунизационен план да бъдат включени те.

Най-малък е проблемът за медицинските университети, защото там 2/3 от академичния състав е от клинични преподаватели – тоест те попадат в първата фаза като медицински специалисти. Освен това някои вузове имат намерение да продължат онлайн обучението и в началото на втория семестър, което ще отложи срещата с големите групи студенти. Такова предложение на ректора ще обсъжда Академичният съвет в МУ-Пловдив.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?