4020

Специалност „Медицина“ е най-желаната в МУ-Пловдив

Очакванията, че и през тази година интересът към специалностите от МУ-Пловдив ще бъде висок, се потвърдиха.

"Общо 1740 кандидати са заявили желание да участват в надпреварата за престижните специалности в Университета. Най-желана остава специалността „Медицина“, където средно 4-ма ще се борят за едно място. При момичетата традиционно конкуренцията е по-голяма“, коментира проф. д-р Ани Белчева - зам.-ректор по учебна дейност на МУ-Пловдив и председател на изпитната комисия.

Приемният изпит за магистърските специалности „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ беше в рамките на един ден, под формата на тест с два модула – биология и химия, като за тях се поставят отделни оценки. 

„В МУ-Пловдив се обучават студенти от 66 страни, докторанти и специализанти в областта на медицината, денталната медицина и здравеопазването по различни магистърски и бакалавърски програми.“, каза още проф. Белчева.

На 5 юли ще се състои изпит по Етика, на 6 юли – по Социална медицина и здравен мениджмънт, а ден по-късно – на 7 юли, е изпитът по Скулптиране.

Конкурсните изпити за прием в МУ-Пловдив за българските кандидат-студенти се провеждат присъствено. 

Съгласно Решение на Академичен съвет на МУ-Пловдив, при балообразуването за КСК 2023 г. ще се прилага следният алгоритъм: за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ като сбор от: оценките по български език и литература от ДЗИ и утроените оценки от конкурсните изпити по Биология и Химия. Максималният бал е 42, а минималният бал е 26.

За специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“, „Рентгенов лаборант“, „Рехабилитатор“, „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Инструктор диетично хранене“, „Инспектор по обществено здраве“, „Медицинска козметика“ като сбор от оценките по: български език и литература от ДЗИ и утроената оценка от конкурсния изпит по Етика. Максималният бал е 24. Форматът на изпитът по Етика за бакалаври и професионални бакалаври е под формата на тест. 

Затвърждава се и интересът към магистърската програма по медицинска езиково-говорна патология. За втора година предстои прием на висококвалифицирани специалисти – речеви и езикови патолози за работа с пациенти, страдащи от различни заболявания, придружени от комуникативни нарушения.

МУ-Пловдив осигурява специфична уникална научна инфраструктура, приложение на научнобазирани тестове, закупени от САЩ, за диагностика и респективно терапия на пациенти с комуникативни нарушения. 

Университетът разширява обучението по здравни специалности, като предлага съвместни магистърски програми за обучение по „Биостатистика“, „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории“ и „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна  травматология“.

Записването на кандидати по последните 2 програми, както и за Медицинската езиково-речева патология е до 28 юли 2023 година.

МУ-Пловдив е едно от седемте висши учебни заведения в страната, което през 2021-ва година получи статут на изследователски университет за върхови научни изследвания и високи постижения от научноизследователска дейност.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
......

......

03.07.2023 | 19:15

www. urocipohimia .com

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?