44

Спасител, палеонтолог или катерач за един ден

Децата на Пловдив ще имат възможност да чуят интересни лекции, да видят и участват в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на спасител, биолог, учен, изследовател на пещери, да научат за непознати животни и растения и да опознаят вертикалния свят на алпинизма и катеренето. Забавленията са в програмата на Детския фестивал на знанието и движението, който на патерица по повод Деня на детето организират НБ „Иван Вазов”, СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове АГАРТА - Пловдив, заедно със Съвместното командване на специалните операции (68-а бригада Специални сили).

На 4  и 5 юни  от 10 до 16 ч. в Цар Симеоновата градина ще се проведат демонстрации по бойни изкуства, народни танци, рисуване, актьорско майсторство, занаяти. Тази година за първи път ще има и пункт за скално катерене в източното подножие на хълм Бунарджика (до църквата „Св. св. Петър и Павел”).

Амбицията на организаторите е да прокарат връзка между знанието и движението, да покажат как наученото в библиотеките може да бъде практически приложено, как да се живее активно.

Регионалният природонаучен музей ще организира благотворителен базар "От деца за деца" и игра за рециклирането. Пещерен клуб "Пълдин" ще направи демонстрация на оборудване и техника за проучване на пещери и водолазно оборудване. Клуб за планинско-приложни спортове АГАРТА - Пловдив, организира катерене по 45-метровата сграда на НБ „Иван Вазов”. Алпийски клуб Пловдив и катерачи от цяла България ще помагат на децата в скалното катерене по Бунарджика.  

Планински спасители ще демонстрират екипировка и оборудване за планинско спасяване, а Сдружение Аварийно спасяване - Пловдив - оборудване за градско спасяване и спасяване в сложни терени, включително първата у нас офроуд линейка. Военните от Специалните сили ще запознаят децата с ориентирането с карта и компас.

Екип огнеборци от Първа районна служба ще очаква най-любознателните в своя пожарен автомобил на пешеходната алея до библиотека "Иван Вазов". Желаещите ще могат да застанат на мястото на водача на пожарната кола или да почувстват адреналина на огнеборците, като видят и пипнат оборудването. Родителите ще получат напътствия как да се погрижат за безопасността на деца, оставяйки ги сами у дома през ваканцията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?