71

Социален експеримент в парка: Ученици тестват търпим ли агресия

В ОУ "Елин Пелин" направиха БГ версия на хита на Куинси Джоунс "Ние сме светът" за Деня на розовата фланелка

Повечето хора реагират, когато станат свидетели на агресия срещу деца, като по-активно го правят младите и жените. Това показа социален експеримент на ученици от ОУ „Елин Пелин“.

Театралната трупа и тийнейджъри от 6. Б клас го проведоха заедно с учителката си по български език Елена Грозданова по повод Деня на розовата фланелка. А инсценировката в парк в квартал „Христо Смирненски“ едва не отведе всички в полицията, след като млада жена реагира остро на една от ситуациите и се закани да се обади на 112 в помощ на жертвата.

Резултатите от необичайната акция бяха оповестени днес на честването на Деня на розовата фланелка в школото. Той се отбелязва в цял свят в последната сряда на февруари. Началото е през 2007 г. в Канада, когато  Дейвид Шепърд и Травис Прайс стават свидетели на подигравки към момче, което е с розово поло. На свой ред те се обличат в розово, за да изразят своята съпричастност и да се противопоставят на торомоза.

Тази година честването в Пловдив пракрачи пределите на училищата. Излязохме в квартала, за да изследваме как реагират жителите му при ситуцаии на агресия срещу деца, разказа Елена Грозданова. Първо ученици от театралната трупа инсценирали край детска площадка ситуация между две момичета и две момчета, които се опитват да им вземат джобните, дърпат раниците и тършуват вътре. По това време на общественото място се намирали трима възрастни – две жени и един мъж, както и майка с бебе. Единствено младата жена реагирала и попитала „агресорите“ защо го правят и как биха се почувствали, ако те са жертвата. Когато групата разкрила истинските си намерения, тя разказала, че също има по-голяма дъщеря и не би искала тя да попада в такава ситуация.

В друга пък децата разиграли падане на непохватно момиче и подигравки от нейни връстнички. Възрастен мъж се застъпил за девойката и, макар да е с бастун, опитал да я вдигне от земята. После обяснил на другите две момичета, че на всекиго може да се случи и вместо да се смеят, би трябвало да се притекат на помощ.

Една от сценките се провалила, защото бивш възпитаник на ОУ „Елин Пелин“ разкрил скритите намерения в разиграната ситуация – момиче четяло книга, а връстници я обиждали с думите „зубрачка“ и „читанка“. И ако това по-скоро послужило на шестокласниците да подобрят актьорските си умения, в следващата сцена на агресия, когато две момчета взели раниците на момче и момиче, изтърбушили ги и разпилели всички вещи по земята, те се сблъскали с пълно равнодушие. Двама мъже видели случващото се, но не се намесили.

Най-остра била реакцията в шестата сцена. Момиче седнало само на пейката, а две момчета и едно момиче се приближили и започнали подмятания защо е само и, че никой не го харесва. Още преди нещата да загрубеят, жена реагирала много остро срещу нападателите. Докато се намеся, за малко да повика полиция, разказа Елена Грозданова.

В Деня на розовата фланелка учениците благодариха на жителите на квартал „Христо Смирненски“ за проявената чувствителност. В училище средата е контролирана и винаги има кой да се намеси, но децата в голяма част от времето си са на обществени места, казаха от екипа на експеримента. Мариела и Йоана, които играли жертвите, споделиха колко лошо е било усещането им, че не могат да се защитят. Таня и Каролина, които пък били в ролите на насилници, също се почувствали зле от поведението, което трябва да симулират и забележките на възрастните, които понесли.

„Ние не можем да сме лишени от емоции – обърна се към тийнейджърите в трудна възраст директорката Татяна Вангелова. -  Но не трябва нашата емоция да ранява и да носи болка". Тя благодари на екипа, че е избрал за мото на тазгодишното честване думите на патрона Елин Пелин: „Злото не е трайно. Доброто е господар на човешкото сърце“.

Школската вокална група „Елина“ изпълни песента „Аз искам“ от филма „Революция Z“ и „Ние сме светът“ на Куинси Джоунс със специално написан за повода текст на български език.

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 7 оценки
4.4/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?