Следвайте ни

Смут в „Столипиново”: Родители си прибраха децата от забавачка

Родители на деца от ДГ „Лилия” в „Столипиново” са се изсипали вкупом да си приберат децата, подплашени от слуховете, че социалните служби извеждат хлапета от семействата, като ги взимат, докато са в учебните заведения. Вчера около 16 часа в рамките на половин час всичките стотина малчугани в детската градина са били прибрани от майки и татковци – заради мълва, че ще бъдат отнети до едно хлапетата, които не са припознати от единия родител. 

 „Директорката ми се обади много разтревожена. Не е имало истерия и паника. Но родителите й обяснили, че някой им казал, прочели в социалните мрежи и в квартала се носят слухове за отнемане на деца”, обясни Стефка Симеонова, главен експерт в отдел „Образование”  в район „Източен”. 

Тя увери, че ситуацията не е била толкова нагнетена като в Сливен и Ямбол, където се стигна до обсади на учебни заведения и даже до протести в етническите махали срещу Стратегията за децата.

Както „Марица” разказа многократно, едно от внушенията на протестърите срещу Стратегията на детето е, че тя ще даде възможност за намеса на социалните служби в личния живот и до лесно извеждане на децата. Твърди се, че това ще става дори по анонимен сигнал. В същото време в  документа и в цялата нормативна база тази възможност е заложена единствено при крайни случаи на насилие и тормоз над хлапетата,  при събрани доказателства, след като случаят е проучен, ако са изчерпани всички други възможности. При това мярката е разписана като временна, а през цялото време се работи в подкрепа на семейството с цел повишаване на родителския капацитет и реинтеграция.

След нагнетяването на напрежението в „Столипиново” и ДГ „Лилия”, където децата са 100% от малцинствата, учители и помощен персонал започнали да успокояват родителите и да обясняват, че става въпрос за фалшиви слухове.

По същото време в ДГ „Маргаритка” е имало родителска среща и на нея родители задали въпрос дали е вярно, че социалните служби ще взимат деца от градините. На място веднага е обяснено, че се правят опити да бъдат манипулирани.  

Същата вечер разтревожени майки се обадили по телефона и на директорката на ДГ „Щастливо детство” Евгения Попиванова.  В късните часове жените питали какво се случва. „Успокоих ги, че искаме писменото им съгласие, дори когато водим децата на зъболекар, и това ще остане така”, разказа Попиванова.  Една от майките й отвърнала: „Вярвам Ви”.

Днес сутринта  директорката окачи на входа на градината следното съобщение: „Уведомяваме семействата на всички деца от ДГ „Щастливо детство”, че деца ще бъдат предавани само на родители и близки, по правилник. Слухове и твърдения, че социални и други институции ще извеждат деца, са абсолютно НЕВЕРНИ и целят единствено всяване на смут и нарушение на цялостната ни работа. Ръководството и екипът на ДГ „Щастливо детство” гарантират безопасното и отговорно обгрижване на децата по време на престоя им в детското заведение”.

Родителите ни имат доверие и днес  децата дори са с едно повече от предния, добави Попиванова.

След първоначалния смут, децата от ДГ „Лилия” тази сутрин също се оказаха с едно повече. Не са спрени и в „Маргаритка”.

„ Благодарна съм на учителите и директорите, че реагираха веднага да разяснят и да  успокоят семействата. Тук общността има доверие в тях. Ние работим много на терен, хората се познават, учителите, медиаторите и директорите ги знае цялата махала. Това изигра роля да не се стигне до крайности”, коментира Стефка Симеонова. За момента няма напрежение в училищата в „Столипиново”.

„Никога социалните служби не са влизали в училище да изземват деца - коментира шефката на „Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева. – Социалните служби нямат нито законово, нито морално основание да отнемат деца, които не са припознати от един родител”.

Танева добави, че днес ситуацията се наблюдава буквално на всеки час и децата са в учебните заведения. Успоредно с това се водят разговори със семейства и хора от етническите общности, които са уважавани в махалите, че това са спекулации.

Провеждаме срещи с директори и родители, за да се успокоят семействата и децата, каза за „Марица” и Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование. Тя добави, че към момента няма учебни заведения, в които децата не са се явили, понеже са спрени от майките и бащите. 

По-нагнетена ситуация е възникнала само в петък в асеновградското СУ „Никола Вапцаров”. Началникът на полицията там също е бил на място. Обяснихме, че става въпрос за целенасочено всяване на смут и дезинформация, каза Киркова.

В гилдията се коментира, че пускането на неверни слухове може да превърне етническите махали в буре с барут. Оттам виждат умисъл в  подклаждането на истерията в Сливен точно когато министърът на образованието Красимир Вълчев е там. Според хората в системата се прави опит за предизборна дестабилизация.

 Притеснени са също, че създалата се ситуация удря по усилията, които държавата и цялата система полагат вече трета година, за да върнат в клас децата, които не ходят на училище, а са в задължителната ученическа възраст.

МОН: Подали сме сигнал до органите

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца. Това се казва в позиция, която ведомството разпространи по повод напрежението в училища и детски градини след слухове, че сесоциалните взимат деца оттам. "МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище.

Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР.

МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища", уверяват от министерството.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?