Следвайте ни

Смениха в последния момент 300 квестори за НВО в 7. клас

viber icon

Около 300 квестори са подменени в последните дни само за изпита на седмокласниците преди провеждането на днешните национални външни оценявания в 7. и 10. клас. Както и преди матурите, директори започнали да подават ударно заявления за оттегляне на служебни лица, които вече са били вписани в регистъра за подсигуряване на тестовете.

Вероятно причината е, че тази година МОН не дава допълнителното заплащане за участие в тях, както беше в предишните кампании. Въпреки това е ангажимент на учителите да подсигурят провеждането им, коментираха от комисиите в Регионалното управление на образованието.

Само един контактен  седмокласник под карантина в цялата Пловдивска област се очаква днес на НВО по български език и литература. Осигурени са условия да положи изпита в изолирано помещение, с ваксинирани квестори.

Общо 5852-ма седмокласници трябва да се явят в Пловдивско, като са ангажирани общо около 2000 квестори в 140 учебни заведения. Началото на изпита е в 9 часа,  всеки го държи в своето школо.

Час по-рано е стартът на НВО по български език и литература за десетокласниците, което се провежда за първи път тази година по новия закон, след като миналото лято бе отменено заради пандемията. На него трябва да се явят 4905 ученици от Пловдивска област – в 74 училища.

Всички, които към момента са в режим на обучение от разстояние в електронна среда, са уведомени, че трябва да се явят и да положат присъствено изпитите.

Националното външно оценяване в седми клас е в две части. В първата в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, 6 - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца.  Пише се с химикалка с черен цвят.

Снимка от Наташа Манева

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?