Следвайте ни

Следят под лупа с какво хранят децата в градините и училищата

viber icon

От днес инспектори от Българската агенция по безопасност на храните нахлуват в детските кухни и училищните столове в Пловдивско. Причината – началото на новата учебна година. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата консумират. 

Проверките на инспекторите ще обхванат и всички обекти на територията на училищата, регистрирани по Закона за храните. 

Ще се проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни,  сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.

На стриктен контрол е подложено прилагането на Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата.

По време на инспекциите ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата. При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да се изследват в лаборатории.

Масовите проверки ще продължат до 30 септември и ще бъдат на територията на цялата страна. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който се извършва непрекъснато от Българската агенция по безопасност на храните.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?