Следвайте ни

След външните оценявания: Ето кои са топ училищата

Средният успех на подгласника СУ "Св. Патриарх Евтимий" е формиран от 7 пъти повече ученици

viber icon

Пловдив има ядро от топ училища, чиито седмокласници постигат среден успех на националните външни оценявания между 4,40 и над 5,50. Тази тенденция е стабилна в последните няколко години, показва сравнение на резултатите от предишните малки матури и постиженията това лято. Училищата в челната десетка са почти едни и същи с леки размествания. А абсолютен лидер остава Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов”, която изпреварва останалите 9 в челната десетка, като се „откъсва” напред с над 30 точки.

Първенецът МГ

Както „Марица” съобщи, Математическата гимназия е номер 1 в областта на изпитите в 7. клас тази година със среден успех общо по двата предмета 185 точки. Приравнено към шестобалната система, това прави 5,73.


Учебното заведение е и номер 1 в страната по успех на изпита по български език и литература, на който седмокласниците му са постигнали средно 90,4 т., което е оценка над 5,50. По математика пък се нарежда на трета позиция със средно 94,92 т., като челните две места заемат Математическите гимназии във Варна и София. Разликата между трите обаче е едва около 2 точки.


В миналогодишната кампания Математическата гимназия под тепетата поведе националната класация и по двата предмета на изпитите в 7. клас. Тогава средното постижение по български и математика общо бе 178 точки, което отново прави среден успех над 5,50.


Това лято Математическата има 7 ученици с максималните 100 точки по математика и един с пълен сбор по български език. В предходната кампания петима решиха задачите за максимума точки и до един избраха да продължат обучението си в същото училище. Служебно 100 точки по български език получи и лауреат на национална олимпиада по литература.


Прави впечатление, че в тазгодишните национални челни десетки и по двата предмета за НВО са основно математическите гимназии в цялата страна. Сред първенците фигурират само две основни училища, едното от които е частно.


Подгласниците в областта


Веднага след Математическата гимназия в първата десетка по успех в областта тази година отново е СУ „Св. Патриарх Евтимий” със среден брой точки по двата предмета 147. Това повтаря успеха на възпитаниците на школото от миналото лято. Тогава те отново бяха втори със 144 точки. Разликата между първия и втория в десетката се увеличава от 34 точки миналата година на 38 сега.


В подредбата на училищата по-надолу разликите в точките са минимални и класирането е съвсем условно, защото випуските, които завършват средно образование, са с много близки постижения.

Трябва да се има предвид и колко големи са учебните заведения, тъй-като тези с по-малко деца постигат по-висок средноаритметичен сбор. Предвид това твърдата втора позиция на Лиляната е много добър успех за училището със 197 седмокласници. За сравнение, Математическата е с 30, ОУ "Кочо Честеменски" - с 52.

Когато се анализират данните на основните училища, е добре да се вземе предвид и че в някои от тях това е ниво, постигнато с деца, които не са минали оспорван подбор при приема в паралелки в 5. клас, какъвто има например в Математическата. В този смисъл успехът на тези учебни заведения е много висок, макар последният в челната десетка да е на над 60 точки разлика от първенеца.

Ако в топ 10 миналата година изненадата беше осмата позиция на ОУ „Елин Пелин”, този път нови лидери с място в челната десетка са ОУ „Васил Левски” и тракийското СУ „Софроний Врачански”.


Пловдив извън ТОП 5, Смолян - в челната тройка

И миналата, и тази година, Пловдивска област не попада в националния топ 5 по резултати от националните външни оценявания в 7. клас. Смолян обаче намира място в челната тройка и по двата предмета. В настоящата кампания национален първенец и по двете изпитни дисциплини е София. По български език и литература следват Смолян, Перник, Варна и Габрово. По математика от второ до пето място се подреждат Варна, Смолян, Бургас, Русе.

Национална класация от НВО по БЕЛ 2019


1. МГ„Акад. Кирил Попов“, Пловдив - 90.4 т.

2. Софийска математическа гимназия - 90.13 т.

3. МГ "Д-р Петър Берон" - Варна - 89.93 т.

4. ЧОУ „Света София“, София - 89.75 т.

5. ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора - 89.45 т.

6. ППМГ „Акад. Иван Ценов“, Враца - 86.84 т.

7. ПЧМГ, София - 86.64 т.

8. ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, Благоевград - 85.62 т.

9. ППМГ, Ловеч - 85.71 т.

10. 145 ОУ „Симеон Радев“, София - 85.39 т.

Национална класация от НВО по математика 2019


1. МГ „Д-р Петър Берон“, Варна - 96.13 т.

2. Софийска математическа гимназия - 94.92 т.

3. МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив - 94.28 т.

4. МГ „Баба Тонка“, Русе - 92.64 т.

5. ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас - 91.66 т.

6. ПЧМГ, София - 91.22 т.

7. ЧОУ „Света София“, София - 87.66 т.

8. ПМГ Христо Смирненски“, Перник - 84.81 т.

9. ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, Хасково - 83.99 т.

10. ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора - 78.78 т.

 

ТОП 10 в областта през 2018 г.

(според средния успах на НВО по БЕЛ и математика)

1. МГ "Акад. Кирил Попов"

2. СУ "Св. Патриарх Евтимий"

3. ОУ "Райна Княгиня"

4. ОУ  "Княз Александър  I" и " Душо Хаджидеков" 

6. ОУ "Алеко Константинов"

7. ОУ "Екзарх Антим I"

8. ОУ "Кочо Честеменски"

9. ОУ "Елин Пелин"

10. СУ "Черноризец Храбър"

 

ТОП 10 в областта през 2019 г.

1. МГ "Акад. Кирил Попов"

2. СУ "Св. Патриарх Евтимий"


3. ОУ "Княз Александър I"

4. ОУ "Алеко Константинов"

5. ОУ "Душо Хаджидеков"

6. ОУ "Кочо Честеменски"

7. ОУ "Васил Левски"

8. СУ "Софроний Врачански"


9. ОУ "Райна Княгиня"

10. ОУ "Яне Сандански"

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?