49

След разследване на "Марица: Уволниха директора на СУ "Найден Геров" в Пловдив

Директорката на СУ „Найден Геров“ в Пловдив е освободена със заповед на началника на Регионалното управление на образованието, съобщиха от МОН. На мястото на Диана Гавазова ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността.

До уволнението се стига след разкрития от журналистическо разследване на "Марица"  за фиктивни ученици в учебното заведение -  включително петокласничка, която е починала още миналото лято, но 4 месеца след това са й писани оценки и впоследствие са били трити, за да се потули случаят.

Във връзка с отправените от медията въпроси към МОН още през юни оттам бе разпоредено Регионалното управление на образованието в Пловдив да извърши проверка. Тя потвърди случая с починалата петокласничка и бяха изискани писмени обяснения от директорката Диана Гавазова. Последвалите мерки се изчерпаха още с предписания, указания към всички школски директори за засилване на контрола по Механизма за обхват и намерения за допълнителна квалификация на екипа на СУ „Найден Геров“.

След като на 4 септември „Марица“ публикува разследването, на следващия ден – 5 септември,  министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди пълен одит на всички звена, ангажирани със случая – училището, РУО-Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН. Посочените основания бяха, че случаят не само е извън моралните норми, но е знак за притеснителен формализъм в работата на различни нива в системата. Съмненията във връзка с незаконните действия на повече от един учител, които са продължили с месеци, бяха, че  целта е била да се получава държавна субсидия за фиктивни ученици и да не се стига до разформироване на паралелка.

Освобождаването на Диана Гавазова е по решение на директора на РУО - Пловдив. Окончателният доклад на експертната група от МОН, осъществила цялостната проверка, ще бъде предоставен в най-кратки срокове на министър Цоков, увериха от МОН.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 13 оценки
3/5 от 13 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?

Към анкетата