Следвайте ни

Варна пое щафетата на доброто от пловдивските третокласници

СУ "Софроний Врачански" сподели опит с ОУ "Цар Симеон" в морската столица и НУ "Любен Каравелов" в Съединение

Варненското ОУ „Цар Симеон I“ пое щафетата с послание "Предай нататък доброто" от пловдивското СУ "Св. Софроний Врачански". Както "Марица" разказа, учебното заведение отбеляза Деня на добротата, като деца, учители и ученици оформиха Алея на добротата и отправиха позитивни послания.  А техни връстници от морския град на свой ред я пренесоха в своите класни стаи.

Обменът бе в рамките по Националната програма „Иновации в действие“, по която всяко иновативно школо споделя добри практики с още едно иновативно и с едно обикновено учебно заведение. В този формат СУ „Св. Софроний Врачански“ участва в три срещи за обмяна на опит и иновации.

Още през октомври тукашното учебно заведение и варненското ОУ „Цар Симеон I“ споделиха идеи на тема: „С какво промениха нас, учениците, и училището ни иновативните практики“. Гостите от морската столица посетиха урок по гражданско образование при старши учител Минка Кирова в 3. Б клас. Всички присъстващи участваха в урок-игра „Раздай доброта“. Звучаха думи, които стоплят сърцето и ни правят по-добри - уважение, състрадание, закрила, учтивост, отзивчивост, грижа, прошка, зачитане. Кристалната топка на добротата премина от ръка в ръка с пожелание учениците да я предадат и в тяхното училище. Те отнесоха в своя град и спомен за красотата на есенния Пловдив и забележителностите на Европейската столица на културата.

В рамките на втората среща по националната програма тракийското училище бе домакин на ученици и учители от НУ "Любен Каравелов" в Съединение. Гостите поведоха кръшно хоро в голямото междучасие, на което се хванаха и нашите деца. В следващите три дни се проведоха срещи и наблюдения на уроци от учители и ученици на двете училища. Уроците при главен учител Лора Митева и старши учител Дафина Петрова завладяха с човещината на посланията си, отправяни от децата.

"Обменихме добри идеи и практики при организирането на целодневното обучение. Гостите проявиха интерес към иновациите и бяха запознати с целите и задачите <210>, както и с начините на практикуване", казват от СУ "Св. Софроний Врачански".

Оттам на свой ред посетиха ОУ „Цар Симеон I“ във Варна, което реализира иновативна практика „Училище за успешни личности“. Пловдивчани наблюдаваха урок в 3. клас за екипна работа, в която групи работят по различни задачи, свързани с българския бит и култура - кулинария, бродиране, представяне на национални природни и културни забележителности. В класната стая ни посрещнаха с усмихнатото слънчево лице на посланието „Предай нататък добротата“, което те приеха при гостуването си в нашето училище, разказаха от школото.

По повод на Деня на народните будители децата участваха заедно в общоградското поклонение пред паметника на Паисий Хилендарски. Визитата завърши с вълнуващо  посещение на делфинариума, градския зоопарк и кораба „Дръзки“.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?